Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsmakten köper 91 supersnabba pansarfordon av Patria – affären värd 208 miljoner euro

Uppdaterad 02.06.2023 13:53.

Finlands försvarsmakt köper 91 Patria 6x6 pansarfordon av den inhemska tillverkaren Patria. Affären är värd 208 miljoner euro och har en sysselsättande verkan på 180 årsverken.

I köpet ingår förutom fordonen även reservdelar, vektyg samt drift- och underhållsutbildning. Vidare ingår möjligheten till köp av upp till 70 ytterligare fordon.

– Det här är en ytterst viktig affär för oss, säger Patrias vd Esa Rautalinko till Svenska Yle. Det handlar om det största fordonsavtalet mellan Patria och Försvarsmakten på flera decennier.

Patrias 6x6 pansarfordon är snabba – med dem kan man köra med en hastighet på över 100 kilometer i timmen. Det gör att man med fordonet lätt kan förflytta trupper. Tio personer ryms bak i fordonet, med föraren och en annan fram.

Bränslet räcker för en resa på drygt 700 kilometer.

Patria 6x6 pansarfordon.
Bildtext Så här ser pansarfordonet ut.
Bild: Markku Lähdetluoma / Yle

Det totala värdet av upphandlingen uppgår till 280 miljoner euro och affären har enligt Försvarsmakten en sysselsättande effekt på 180 årsverken.

”Genom upphandlingen utvecklar man arméns rörlighet med inhemska fordon. Fordonen lämpar sig utmärkt för finska förhållanden och är mycket kostnadseffektiva”, säger försvarsminister Antti Kaikkonen i ett pressmeddelande.

Affären sker som en del av det internationella CAVS-programmet (Common Armored Vehicle Systems) som leds av Finland och också omfattar Lettland, Sverige och Tyskland.

Patria: Affären en betydande milstolpe

Enligt tillverkaren Patria är affären en viktig milstolpe för CAVS-programmet. Sverige har beställt 20 fordon och leveranser till Lettland har enligt Patria pågått från och med 2021.

”Patrias beställning är en viktig milstolpe för hela det gemensamma programmet. I och med Finlands beställning tillverkas nu 6x6 pansarfordon för tre olika länder på Patrias fabrik i Tavastehus”, säger Jussi Järvinen som ansvarar för Patrias verksamhet i Finland.

Fler beställningar är att vänta, då många länder investerar i ny försvarsmateriel efter Rysslands invasionskrig i Ukraina. Tyskland anslöt sig nyligen till programmet och det är öppet för ännu fler deltagare.

– Vi har förhandlingar med tyskarna varje vecka just nu, det ser ganska positivt ut, säger vd Esa Rautalinko.

Artikeln uppdaterad med ytterligare information den 2.6.2023 klockan 10.49 och 13:53.