Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äntligen! Nu kan du glömma munskyddet

En kvinna med glasögon och FFP-munskydd.
Bildtext Munskydden har använts länge inom sjukvården och hälsovården.
Bild: Andrea Mancini/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

I Finland behöver man från den 1 juni inte längre använda munskydd på sjukhus eller vårdavdelningar. Rekommendationen har gällt i mer än två år.

Coronan anses inte längre vara något omfattande hot mot hälsan, trots att det kommer att förekomma infektioner i fortsättningen, säger Egentliga Finlands välfärdsområde i ett pressmeddelande.

Det finns ännu personer som har någon sjukdom eller en risk för en svår corona trots vaccinerna, och då måste personalen och patienterna skydda sig.

Personalen använder då munskydd enligt behov, såsom man har gjort tidigare vid bekämpning av luftvägsinfektioner.

Alla välfärdsområden i Finland som driver ett universitetssjukhus samt HUS ändrar sina anvisningar om användningen av munskydd samtidigt så att de överensstämmer i början av juni.

Rekommendationer i flera etapper

Rekommendationerna om munskydd började gälla i alla landskapets kommuner den 6 oktober 2020. Sedan togs de bort och återinfördes flera gånger beroende på hur sjukdomsläget såg ut och hur man bedömde att olika åldersgrupper påverkades.

Så här har vardagen med munskydd sett ut:

Restriktionerna började luckras upp för ett år sedan. I skolorna i Egentliga Finland krävdes inga munskydd längre från den 29 mars 2022.

Den allmänna rekommendationen att använda munskydd upphörde i landskapet den 22 april 2022.

Då rekommenderades det fortfarande att till exempel social- och hälsovårdspersonal samt besökare i vårdens och äldreomsorgens enheter skulle använda munskydd.

Diskussion om artikeln