Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen om skolavslutningen: ”Reglerna för beteendet ska komma hemifrån”

Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.
Bildtext Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen

Det ser ut att bli en kylig skolavslutningshelg i Österbotten. Men det betyder nödvändigtvis inte att polisens arbetsbörda minskar.

En hel del jobb kopplat till barn och ungdomar. Det är förenklat vad polisens arbete går ut på under skolavslutningshelgen.

– Vi ska finnas där bland ungdomarna redan tidigt på kvällen och hålla koll på alkoholen. Vi ska finnas på de ställen där vi vet att ungdomar brukar samlas, säger kommunikationschef Mikael Appel på Polisinrättningen i Österbotten.

De typiska festområdena har långt varit de samma under Appels över 20 år på polisen, till exempel Hovrättsparken i Vasa.

Festen kan flytta inomhus

Men det ser ut att bli en kylig helg och då är alla kanske inte så pigga på att fira utomhus.

– Man ska nog nästan ha pilkhalare på sig för att trivas i mer än femton minuter, funderar Appel i snålblåsten på fredag morgon.

Men att det skulle innebära en lättare arbetsbörda för polisen vill Appel inte skriva under på.

– Inte nödvändigtvis. Festen flyttar istället till privata bostäder eller så att man hyr in sig någonstans. Det är knepigare ur vår synvinkel, när vi inte har alla samlade på ett ställe.

Grupptryck kan leda till tråkigheter

Alkoholanvändningen bland unga har minskat nationellt. Men som motvikt har narkotikabruket ökat.

– Och användningen går allt lägre ner i åldrarna. Det är en väldigt oroväckande utveckling, säger Appel.

Gällande kommunikationen mellan polis och unga konstaterar Appel att ungdomarna överlag är trevliga och tillmötesgående. Inte minst när man träffar dem en och en.

– Men i större grupper, med rusmedel inblandat och så någon utmaning som man hittat på sociala medier... då går det inte alltid som man tänkt sig. Grupptrycket och påhitt på sociala medier kan få rätt tråkiga följder.

Håller koll på trafiken

För ett par veckor sedan satsade polisen på mopedövervakning, med resultatet att 13 personer blev av med körkortet. Nästa veckas fredag ordnar polisen ”mopomeet” i Jakobstad.

Nu under skolavslutningen håller polisen koll på all sorts trafik.

– Mopederna är kanske inte det huvudsakliga det här veckoslutet, man rör sig troligtvis mer med bilar. Festandet brukar leda till en del fyllekörande och äventyrande av trafiksäkerheten. Det är sådant vi spanar efter.

Reglerna ska komma hemifrån

Föräldrarnas roll lyfts upp från polisens sida.

– Det är hemifrån reglerna för hur man beter sig ska komma. Sen är kontakten under kvällen väldigt viktig. Barn och unga ska veta att det finns en förälder eller vårdnadshavare som är nåbar, säger Appel.