Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen övervakar skolavslutningen i Åbo: ”Ett av årets stökigaste veckoslut”

Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar.
Bildtext Arkivbild. Polisen övervakar skolavslutningsfirandet i Åbo och Pargas.
Bild: Janne Lindroos/Yle

På lördag är det skolavslutning och många festglada unga i Åbo samlas för att fira att sommarlovet har börjat. För polisen betyder det här mer arbete.

I Åbo har polisen förberett sig på liknande sätt som tidigare år.

– Vi har fler patruller på stan. Det här är ett av de stökigare veckosluten vi har under året, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Enligt Sundqvist har de senaste åren ändå varit relativt lugna och inga större problem har uppstått, och han är inte direkt orolig över att det här året ska bli annorlunda.

– Det är ganska kyligt väder också, så vi väntar inte oss någon jättestor dramatik.

Då många unga samlas för att fira är det ofta mycket alkohol inblandat, och det är också främst alkoholrelaterade uppdrag som håller polisen sysselsatt.

– Vi får ofta ta hand om unga som är redlösa och tar dem till hälsocentralen, säger Sundqvist.

Också slagsmål och skadegörelse hör till polisens vanligaste uppdrag då ungdomarna firar att vårterminen tagit slut.

– I trafiken finns det också mycket att övervaka, säger Sundqvist.

Läkemedel cirkulerar bland unga

Den här veckan har både polisen och Åbo universitetscentralsjukhus varnat om att narkotiska läkemedel sprider sig bland allt yngre användare i Åboregionen.

Det lugnande läkemedlet ksalol som säljs i gatuhandeln har under en kort tid orsakat flera förgiftningsfall som har krävt sjukhusvård. Man vet att så unga som 13-åringar har använt läkemedlet.

– Det kommer och går substanser som får popularitet bland unga en tid och det här är nu en nyhet. Vi ville gå ut med en varning för att bromsa fenomenet, säger Sundqvist.

Ksalol är en benzodiazepin och har en lugnande inverkan och är speciellt farlig i kombination med alkohol.

– Det är livsfarligt helt enkelt, säger Sundqvist.

Polisen övervakar också skolavslutningsfirandet i Pargas. Den senaste veckan har det skett flera inbrott och skadegörelsefall i staden, och polisen är förberedd på att oroligheterna ökar då ungdomarna firar sommarlovet.