Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland om de frysta finska bankkontona: Den finländska representationen får endast använda en bank

Den finländska ambassaden i Moskva.
Bildtext Finlands ambassad i Moskva.
Bild: Vlad Karkov / AOP

I Rysslands svar på Finlands not angående de frysta bankkontona framkommer att beslutet beror på att Ryssland upplever sig begränsas på samma sätt i Finland. Utrikesministeriet tillbakavisar påståendet.

Ryssland har svarat på Finlands not angående den finländska representationens frysta bankkonton. Nu framkommer det tydligare vad det det här innebär för den finländska representationen i framtiden.

I svaret skriver Ryssland att den finländska representationen i Ryssland i fortsättningen enbart kommer kunna använda sig av en bank.

Enligt Taneli Dobrowolski på Utrikesminsteriets kommunikationsavdelning har Ryssland inte specificerat vilken bank det gäller i sitt svar på noten.

– För tillfället utreder vi vad det här betyder i praktiken, säger Dobrowolski till nyhetsbyrån STT.

UM: Ryska representationen har inte begränsats

Ryssland motiverar beslutet med ömsesidighet eftersom man gjort tolkningen att den ryska representationen begränsats på motsvarande sätt i Finland.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har tidigare sagt att EU:s sanktioner mot Ryssland kan ha påverkat de ryska beskickningarnas betalningar i någon mån.

Utrikesministeriet tillbakavisar ändå Rysslands påståenden om att deras representation på motsvarande sätt hänvisats till att använda en enda bank i Finland.

Ministeriet konstaterar att den ryska representationens möjligheter att använda banktjänster inte har begränsats genom de finländska myndigheternas handlande.

– Utrikesministeriet har tvärtom försökt trygga fortsätt användning av de här banktjänsterna, säger Dobrowolski.

De frysta bankkontona påverkar verksamheten på Finlands ambassad i Moskva och på konsulatet i Sankt Petersburg.