Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Esbo stadsteater valde Jussi Sorjanen och Matilda von Weissenberg till nya ledare

Jussi Sorjanen och Matilda von Weissenberg står intill en vägg.
Bildtext Jussi Sorjanen och Matilda von Weissenberg ska leda Esbo stadsteater från och med augusti 2024.
Bild: Esbo stadsteater

Jussi Sorjanen efterträder Erik Söderblom som konstnärlig ledare för Esbo stadsteater för en fyraårsperiod. Matilda von Weissenberg har utsetts till ny vd för teatern då administrationsmodellen görs om.

Styrelsen för Esbo stadsteater var enhällig i beslutet om att Sorjanen tar över efter Söderblom då mandatperioden löper ut i augusti 2024. Inalles 46 personer sökte tjänsten.

I samma veva förnyas ledningsmodellen och teaterns nuvarande ekonomi- och förvaltningschef Matilda von Weissenberg blir ny verkställande direktör.
Jussi Sorjanen (f. 1986) är för närvarande teaterchef på Teater Viirus. Han har tidigare jobbat som konstnärlig ledare och regissör runt om i Finland och också utomlands. Internationellt samarbete och förverkligandet av samproduktioner hör till hans specialkunnande.

”Esbo stadsteater är en otroligt inspirerande teater och att vara konstnärlig ledare för den är ett drömjobb för mig”, säger Sorjanen.

”Jag tror på scenkonst som kommunicerar, som väcker något såsom känslor, tankar, diskussion, irritation, entusiasm! Programmässigt tänker jag att det är viktigt att teatern är en samhälleligt relevant aktör och att föreställningarna förutom att de är med i den samhälleliga debatten även skapar sådan”, säger Sorjanen i pressmeddelandet.

von Weissenberg blir Sorjanens radarpar

Teaterns styrelse har också fattat beslut om att Matilda von Weissenberg blir verkställande direktör som ska lotsa teatern parallellt med Sorjanen från och med augusti nästa år.

I och med förändringen läggs jobbet som ekonomi- och förvaltningschef ner och vd:n tar över ett större helhetsansvar.

von Weissenberg har tidigare jobbat bland annat som administrativ chef på Viirus och som länskonstnär i Nyland.
”Jag älskar den här teatern. Organisationen är av kontrollerbar storlek och bygger på mänsklig kontakt. Här finns alla möjligheter och utmaningar som jag kan drömma om”, säger von Weissenberg.