Pellingebor efterlyser plastinsamlingskärl – Rinki anser invånarna är för få
Ulla Ehrnsten bor halva året på Pellinge i Borgå skärgård. Hon tog kontakt med Yle Östnyland eftersom hon är trött på att behöva köra sitt plastavfall ända in till Borgå. Det finns inte något plastinsamlingskärl varken på Pellinge eller i Tirmo.
– Jag tycker att det är väldigt konstigt att vi inte har något plastinsamlingskärl. Det ger en dålig bild av hur Borgå sköter sina miljöåtaganden. Sortering är väl dagens melodi, säger Ehrnsten.
Både på Pellinge och nära färjfästet i Tirmo finns ekopunkter med insamling av glas, kartong, metall och papper, men inget kärl för förpackningsplast.
– Tittar man på vårt blandavfall så består det av tre gånger mera plast än något annat. Eftersom det inte finns något plastinsamlingskärl så kuskar vi plast med oss varje gång vi åker till Borgå. Vi har plast med oss just nu också.
Ehrnsten sitter som bäst på Pellingefärjan när Yle Östnyland ringer. Hon har ärende till Helsingfors men ska stanna i Borgå för att bli av med plasten som tillkommit sedan det senaste stadsbesöket.
– Det blir minst en kasse med plastavfall per vecka. När man bor ganska smått måste man köpa sådant som tyvärr är väldigt inpackat för det har längre hållbarhet, säger Ehrnsten.
Många som bor i husbolag är vana vid att kunna föra sitt plastavfall till ett insamlingskärl hemma på gården, så också Ehrnsten då hon är i Helsingfors. Sedan april 2020 har det varit obligatoriskt att samla in plast i husbolag med minst tjugo bostäder. Från juli i år blir det obligatoriskt i alla husbolag med minst fem bostäder.
Ehrnsten tror att fler Pellingebor skulle sortera plast om det skulle finnas en insamlingspunkt i Tirmo. Att separat behöva skjutsa avfallet till Borgå utgör säkert en tröskel för många.
– Det känns som att gå tillbaka i tiden när man kommer ner från Helsingfors. I början när vi inte samlade in plast här så kändes det väldigt konstigt. Sedan steg vi över tröskeln och fick ta skeden i vacker hand, börja diska plasten och samla den, säger Ehrnsten.
Plastinsamlingen i husbolag sköts av avfallsbolaget Rosk'n Roll och plastinsamlingen vid ekopunkter sköts av producenternas servicebolag Rinki.
Ehrnsten berättar att hon kontaktat Rinki och då fått ett visserligen mycket artigt men ganska intetsägande svar. Hon har hört att andra Pellingebor som bor på öarna året runt också försökt lobba för plastinsamling, utan resultat.
För få åretruntboende för att det ska löna sig
Enligt Rinkis regionchef i södra och östra Finland Jari Koivunen försöker man placera ut plastinsamlingspunkterna på ett så rättvist sätt som möjligt över hela det finska fastlandet.
– De placeras på så förnuftiga ställen som möjligt så inte avstånden blir väldigt långa. Ekopunkterna är till för dem som inte har insamling i husbolaget, så då tittar vi på var användarna finns och hur många som bor i området, säger Koivunen.
Dessutom försöker man oftast placera insamlingspunkterna där det finns dagligvaruaffärer eftersom deras gårdsplaner ofta är asfalterade, upplysta och plogas vintertid. Det är lätt för folk att föra dit sitt avfall och lätt för lastbilar att komma och hämta det.
Pellinge har omkring 250 fast bosatta invånare. Om somrarna mångfaldigas invånarmängden eftersom ögruppen är ett populärt sommarparadis med ungefär 1 800 fritidsbostäder.
Enligt Koivunen är det inte möjligt att placera ett insamlingskärl till exempel i Tirmo enbart över sommaren.
– När vi tittar på invånarantalet för att bestämma var det lönar sig att placera plastinsamlingskärl så räknar vi enbart med de fast boende. Vi för inte ut kärl för enbart en kort tid. I så fall skulle vi få feedback av de åretruntboende då kärlet tas bort, säger Koivunen.
Borgå får fyra nya plastinsamlingspunkter
Han säger att det säkert kommit enstaka meddelanden från Pellingebor som efterfrågar plastinsamling, men han minns inte dem utantill eftersom Rinki får in så mycket feedback varje år.
Lite hopp kanske det ändå finns. Rinki ska öka antalet insamlingspunkter för plast vid sina ekopunkter. Den nya avfallslagen kräver att Rinki i juli ska ha minst tusen plastinsamlingspunkter, just nu är kravet 500. Rinki har som bäst 700 plastinsamlingspunkter i hela landet och under juni ska 330 stycken nya bli till.
Borgå ska få fyra nya insamlingspunkter för förpackningsplast, Sibbo och Lovisa får en var.
Var de här plastinsamlingskärlen placeras vill Koivunen inte avslöja ännu.
– Om vi går ut med ett ställe och det sedan inte lyckas så blir folk besvikna. Vi har som praxis att meddela om nya insamlingspunkter efter att behållarna förts dit, säger Koivunen.
Här kan du läsa Rinkis anvisningar för att sortera plast. I plastkärlen får man endast sätta förpackningar av plast.
Hur nära har du till närmaste plastinsamling? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet!