Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Svenska Yle ställer sig på scen och bjuder på storyn bakom storyn

Här poserar de åtta av Svenska Yles journalister som medverkar i föreställningen Storyn bakom storyn. Bakre raden från vänster: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Niklas Aldén och Annvi Gardberg. I mitten: Barbro Björkfelt. I främre raden från vänster: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bildtext Åtta av Svenska Yles journalister medverkar: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg, Niklas Aldén, Annvi Gardberg, Barbro Björkfelt, Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vi är vana att se dem i rutan, höra dem i radion och läsa deras texter. Men journalistik är så mycket mer än bara slutprodukten.

I höst ställer sig Svenska Yles journalister för första gången någonsin på scenen och bjuder publiken på storyn bakom storyn, dvs. hur några av de mest uppmärksammade innehållen på Svenska Yle blivit till.

“Vi vill bjuda på en unik inblick i journalistens arbete och det som publiken aldrig annars får ta del av: frågor man som journalist måste ta ställning till, etiska dilemman och en glimt av det som är vårt kärnuppdrag att berätta, säger Marina Meinander, ansvarig producent för Svenska Yle drama.

I samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors, Tryckeriteatern i Karis och Schaumansalen i Jakobstad ger Svenska Yle tre visuellt och dramaturgiskt starka föreställningar inom livejournalistik som inte lämnar någon oberörd.

“Grunden i arbetet har varit att synliggöra vår journalistiska kompetens. Det blir glädje, allvar, självironi, humor och framförallt starka berättelser”, säger Meinander som beskriver föreställningarna som en fest för journalistiken i all sin bredd.

Nästan samtliga av Svenska Yles genrer finns representerade: dokumentärer, vetenskap, grävande journalistik, kultur, musikjournalistik, innehåll för barn och unga och utrikesbevakning. På scenen ser vi Anne Hietanen, Marcus Rosenlund, Niklas Aldén, Annvi Gardberg, Barbro Björkfelt, Ville Hupa, Tika Liljegren-Sevón och Måns Strömberg (DJ Bunuel).

“Det gemensamma är att det handlar om den avgörande storyn, efter vilken livet aldrig blir sig likt igen. Den mest minnesvärda händelsen, berättad med de medverkandes egna ord”, konstaterar Meinander.

I Finland är det Helsingin Sanomat som introducerat livejournalistik som format. Konceptet är också känt ute i världen, bland annat i USA och Spanien.

Svenska Yles föreställningar ges på svenska, men kvällen på Svenska Teatern direkttextas även till finska. Föreställningen spelas också in och kommer att visas på Yle Arenan senare i höst. Biljetterna till Storyn bakom storyn – Svenska Yle på scen släpps den 6 juni.

Föreställningsdatum är 19.9 (Tryckeriteatern i Karis), 21.9 (Schaumansalen i Jakobstad) och 26.9 (Svenska Teatern i Helsingfors).