”Jag insåg inte att det var konstigt” – finlandssvenska Naema Granberg tog examen i USA

Nästan 2 000 studerande från de svenskspråkiga gymnasierna får idag sin studentmössa och sjunger om studentens lyckliga dag. Naema Granberg är en av dem som – inte ens halvvägs genom gymnasiet – valde nya utmaningar och därför fick en helt annan mössa.
Samtidigt som USA har gett oss många bra saker såsom internet, glödlampan och flygplanet – har de försett oss med en hel del stereotyper om deras skolgång.
Naema Granberg, hemma från Grankulla, tog för en vecka sedan sin examen från Vernon Hills High School i Illinois, USA, och delar med sig av sin upplevelse att gå från ett gymnasium i Finland till ett i USA.
Granberg berättar att hela hennes gymnasietid varit lite rörig. Hon började sitt första gymnasieår i Finland och planen var att gå hela gymnasietiden här och sedan fortsätta till ett universitet.
Plötsligt blev planen att flytta till USA sommaren innan andra året på gymnasiet. Men det blev problem med att få en tid till den amerikanska ambassaden i Finland och flytten sköts framåt ett halvt år. Under det halvåret bytte Granberg till en internationell skola i Helsingfors.
Sist och slutligen gick Granberg ett och ett halvt år på Vernon Hills High School och under den tiden lade hon märke till en hel del skillnader mellan skolgången i Finland och i USA. Granberg berättar att en av de största överraskningarna för henne var schemana. I USA är skolåret indelat i två olika perioder, till skillnad från våra fem perioder under ett år.
– Det blev väldigt monotont. Det kändes som att det varje dag var samma sak om och om igen, berättar Granberg.
Enligt henne är Finlands system med fler perioder bättre, då det blir mer omväxling och det ger möjligheten att träffa fler människor.
En annan skillnad Granberg lagt märke till är hur studerande klär sig för skolan i USA respektive Finland. Hon förklarar att i Finland klär sig studerande rätt ordentligt för skolan medan det i USA ser ut som att studerande precis klivit upp ur sängen.
– Om man i USA gör sig jättefin för skolan känner man sig lite malplacerad.
”Jag upplever att ungdomar här växer upp senare”
När det kommer till själva examensfesten ser det också annorlunda ut. Det är inte lika vanligt med examensfest. En del har en fest, andra inte. Alla fester är inte heller på en och samma dag, utan de är mer utspridda.
I Finland är det vanligt att man på avslutningsdagen går från en studentfest till nästa och sedan vidare till ännu en, eller fem. Men i USA är det meningen att man stannar på den ena festen. Granbergs examensfest ordnades till och med innan hon officiellt blev färdig från skolan.
Granberg berättar även att hon upplever att de unga i USA växer upp senare än i Finland. På de studentfester hon gått på i USA socialiserar de yngre sig inte alls med de, så kallade, vuxna. Vilket enligt Granberg var förvirrande och kändes lite som att vara på ett barnkalas.
– När mina vänner kom på min studentfest sa jag åt dem att gå och hälsa på mina föräldrar och de andra. En del gjorde det och andra inte. Men jag insåg inte att det var konstigt innan jag gick på mina vänners studentfester.
Granberg berättar att en orsak till det kan vara, förutom traditioner, alkoholrelaterat. Eftersom åldersgränsen för att konsumera alkohol i USA är 21 år påverkar det synen på ungdomar, man anses vara ett barn tills man fyller 21 år.
En skillnad som Granberg ser som en stor fördel är känslan av gemenskap, den är mycket bättre i USA.
– Utgångsläget är att alla har en positiv syn på alla, oberoende. Såklart kan det ändras senare, men utgångsläget är i alla fall positivt och jag upplever att det inte alltid är det samma i Finland.
Det är dyrt – men inte helt orealistiskt
För tillfället ser det ut som att Granberg stannar i USA, tills vidare i alla fall. I ett skede var blickarna riktade mot Sverige för att studera till läkare. Men förutom högskoleprov och språkprov skulle det ha krävts att hon läst 4–5 AP (advanced placement) kurser, alla inom vetenskap.
Under hösten 2022 sökte Granberg ändå in till olika amerikanska universitet och blev antagen till en del. Nu kommer hon att börja studera medicin på Illinois Wesleyan University.
Eftersom det inte var planerat att hon skulle studera i USA hade familjen inte samma typ av besparingar för skolgång som andra amerikanska familjer.
I USA är det vanligt att spara pengar för barnens skolgång under deras uppväxt, ibland börjar besparingarna redan innan barnet är fött. Men tack vare stipendier och bidrag samt finansiellt stöd för internationella studerande kommer Granberg kunna studera i USA.
Ett år av studier på Illinois Wesleyan University, som är en fyraårig utbildning, skulle i normala fall kosta över 50 000 euro. Men Granberg har nu fått ner den summan till strax under 30 000 euro.
– Jo, det är jättemycket pengar. Men då ingår också mat och boende, vilket man själv måste betala i Finland. Därför är det här inte helt orealistiskt.
Granbergs plan är i alla fall att bli läkare. Därför börjar hon nu med att studera biologi i fyra år på Illinois Wesleyan University. Efter dessa fyra år kommer hon sedan behöva söka till en ny skola, en läkarutbildning på åtta år. Något hon ser fram emot.
– Jag upplever definitivt att möjligheterna här är flera. Klarar jag av studierna kan jag bli vilken läkare som helst, här finns jättebra utbildning för alla sorters läkare.