Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyförbundets tydliga känga mot ligan: Ingen tid att förlora – talar för att öppna vägen upp

Pelicans och Tappara i final.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Spelarna vill öppna finsk ishockey. Nu stämmer också förbundet in i samma kör och meddelar att det inte finns lång brinntid för det nuvarande systemet.

Dags att öppna dörren till den inhemska hockeyligan?

Från ishockeyförbundets håll kommer rätt tydliga besked efter den senaste tidens diskussioner. I ett uttalande skriver förbundet att den nuvarande modellen inte kommer att hålla speciellt länge.

– För finländsk ishockeys bästa i framtiden vore det viktigt att det finns fler proffsklubbar än de femton nuvarande ligalagen, säger förbundsbasen Harri Nummela.

För tillfället är ligan stängd och enda sättet att stiga till högsta serien är via kabinettbeslut. Den sportsliga vägen med kval mellan ligan och Mestis har varit stoppad sedan 2013.

Kiekko-Espoo firar 2023.
Bildtext Kiekko-Espoo ligger närmast till hands för ligaavancemang just nu.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Läget med två tydliga ligakandidater i Mestis – Kiekko-Espoo och Jokerit – har skakat nytt liv i debatten om ligans framtid.

I uttalandet understryker ishockeyförbundet att det inte finns någon tid att förlora.

– Elitishockeyn är i förändring och grunderna måste hänga med, säger Nummela.

Förbundet kommer också med ett konkret förslag. Nummela föreslår en så kallad A- och B-liga med sammanlagt 20–22 klubbar – en modell som har nämnts i medier tidigare.

– En central del i modellen skulle vara stark konkurrenskraft. Det här betyder att det skulle vara möjligt att stiga och falla mellan de olika nivåerna.

Spelarna vill ha förändring

I går meddelade hockeyligan att man fryser läget och stänger möjligheten att ansöka om en ligalicens till säsongen 2024–2025. Kiekko-Espoo har offentligt sagt att klubbens mål har varit ligaspel hösten 2024.

Samtidigt ville ligan ringa in att det finns orsak att se till att alla lag uppfyller ligakraven och att kriterierna också ska ses över.

Spelarnas organisation svarade kritiskt på beskedet från ligans håll. Så gott som alla spelare ger sitt understöd för att öppna ligan.

– Det är oroande att det åtminstone inte är möjligt att stiga i nära framtid. Och det är förstås ännu mer oroande om det här fortsätter en längre tid, säger organisationens ordförande Teemu Ramstedt till Yle.

Ramstedt är tydlig med att han vill ha en sportslig väg mellan två olika serier.

Ligan: Hög tid att syna kraven

Hockeyligan har fått rejält med kritik för den stängda modellen. Ordförande Heikki Hiltunen säger till Yle att det är hög tid att syna licenskraven i sömmarna.

Enligt Hiltunen är det möjligt att lag kan slängas ur ligan om man inte klarar av att uppfylla kraven då det gäller exempelvis ekonomin.

I dagsläget vill Hiltunen inte spekulera i om ligan kommer att öppnas och hur många lag som ska spela i ligan.

– Just nu är ligans enhälliga uppfattning att femton ligalag är rätt mängd, säger Hiltunen.

Diskussion om artikeln