Framtidens mobildata – det här är 6G-teknologin som Finland och USA avtalat om
Teknologiprofessor Jussi Ryynänen säger det finns olika uppfattningar om nästa generation av mobilnätverk. 6G kan inkludera apparater som kopplar upp sig självständigt och kan förnimma sin omgivning.
I dag har USA och Finland undertecknat ett uttalande om ett djupare samarbete om att utveckla framtidens mobildatanätverk, det vill säga 6G. Ännu finns det ändå ingen som vet vad 6G är, eller snarare kommer att vara.
– I nuläget pågår endast planeringen av 6G, säger Jussi Ryynänen, professor i mikroelektronikplanering vid Aalto-universitetet.
Definitionen av den sjätte generationen av mobilnät kommer att slås fast först i framtiden. Ryynänen säger att olika människor ofta har olika uppfattningar om vad det kommer att vara. En sak är åtminstone klar.
– Varje nätverksgeneration innebär snabbare överföring av data.
Åtta orsaker till att Ryssland misslyckats i Ukraina – och fler poänger Blinken förde fram i Finland
Blinken talade om 6G, sisu och fred i Ukraina.
6G kommer att använda högre frekvenser än tidigare generationer.
Jussi Ryynänen listar också en rad möjliga egenskaper som nätverket kommer att kunna ha. 6G ska göras mer energieffektivt än tidigare.
Dessutom kommer nätverket att kunna inkludera maskiner som kopplar upp sig självständigt och klarar av att förnimma sin omgivning i högre grad än tidigare. Ryynänen säger att maskininlärning också kan bli en del av helheten.
Samarbete kan gynna toppkunnande
Jussi Ryynänen tror att samarbete med USA kan ge Finland en större roll för att slå fast de globala standarderna för 6G. Det finns många som vill vara med och påverka definitionen.
– Det finns många olika grupper och intresseorganisationer som driver sin egen sak, säger Ryynänen.
Finland har länge haft ett starkt kunnande inom nätverksteknologi. Den har haft en viktig roll för hela den tekniska utvecklingen i landet och också för ekonomin. Fortfarande är nätverksteknologi en viktig del av exporten.
– Finland har också lyckats locka till sig många internationella aktörer och det gynnar den kompetens som finns här.
Det är oklart vad det gemensamma uttalandet mellan Finland och USA kommer att betyda i praktiken. Det kunde till exempel möjliggöra djupare samarbete med amerikanska toppuniversitet.
– Vi har begränsade resurser. Samarbete kan hjälpa oss att fortsätta vara en föregångare inom högteknologi, säger Ryynänen.