Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konstakademikern Kaija Saariaho död: ”En unik och fantastisk tonsättare”

Uppdaterad 02.06.2023 22:43.
Kaija Saariaho
Bildtext Kaija Saariaho, 1952–2023, tonsatte över hundra verk, bland dem fem operor.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har dött. Hon var en av Finlands internationellt mest framgångsrika kompositörer. Saariaho blev 70 år gammal.

Kaija Saariaho (född Laakkonen) var en av Finlands internationellt mest kända och betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Hon somnade in fridfullt i sitt hem i Paris på fredagsmorgonen, bekräftar familjen i ett uttalande på Facebook.

Saariaho diagnostiserades med en aggressiv form av hjärncancer i februari 2021, skriver familjen i uttalandet.

Saariaho valde att inte offentliggöra diagnosen, som från första början uppgavs vara obotlig och dödlig.

I sitt uttalande konstaterar de anhöriga att de hoppas att Saariahos död i cancerformen glioblastom ska bidra till ökade insikter kring hjärntumörer och rikta uppmärksamhet mot bristande omsorg om personer med nedsatt immunförsvar.

Enligt familjen smittades Kaija Saariaho två gånger med covid i samband med offentliga evenemang där otillräckliga skyddsåtgärder vidtogs för att skydda dem som är mest sårbara.

”Unik och fantastisk”

Den finlandssvenska tonsättaren Cecilia Damström minns Kaija Saariaho som både ödmjuk och hårt arbetande. Hon beskriver henne som inte bara ”en unik och fantastisk tonsättare, men även en varm och underbar människa”.

Damström lärde känna Saariaho när hon studerade komposition för henne under en sommarkurs i Viitasaari.

Trots att Saariaho var väldigt efterfrågad tog hon sig tid att undervisa i komposition på sommarkurser och var en stödande kollega, konstaterar Damström i en kommentar till Svenska Yle.

Kaija Saariaho och Cecilia Damström i Viitasaari i juli 2019.
Bildtext Cecilia Damström lärde känna Kaija Saariaho i samband med en kurs i komposition i Viitasaari sommaren 2019 och minns henne som en varm och underbar människa.
Bild: Cecilia Damström / Yle

Hon minns Saariaho som en väldigt engagerad lärare.

– Hon hade alltid tid att vara uppmuntrande för oss yngre, säger Damström.

– Hon tog ställning för konst och utbildning i samhälleliga frågor och delade med sig av allt hon kunde. Hon har blivit känd för sina operor och för hur hon kombinerat elektroniska ljud med musiker och orkestrar till unika ljudvärldar.

En av världens mest ansedda kompositörer

Saariaho tilldelades hederstiteln konstakademiker i mars i år. Det var långt ifrån den enda hedersbetydelsen som kom henne till del.

Ett av de viktigaste kvittona på sitt livsverk fick hon av sina kolleger. År 2019 bad nämligen brittiska BBC 174 tonsättare att lista de fem mest betydande kompositörerna genom tiderna.

Kaija Saariaho i samtal med Sofi Oksanen.
Bildtext Kaija Saariaho i samtal med Sofi Oksanen på Operan i Helsingfors inför Innocence-operans Finlandspremiär i oktober 2022.
Bild: Katriina Laine / Yle

Saariaho kom på 17:e plats på en lista som toppades av Johann Sebastian Bach och där Jean Sibelius kom på 12:e plats. Saariahos placering var de facto den främsta bland då levande tonsättare.

Sitt internationella genombrott fick Saariaho med operan L’Amour de loin som fick sin premiär år 2000 och så sent som 2021 skapade hon rubriker med operan Innocence, som fick sin premiär i Frankrike och byggde på ett libretto av författaren Sofi Oksanen. Verket fick tidningen New York Times att utse Saariaho till årets bästa tonsättare 2021.

Även Cecilia Damström lyfter upp Innocence och säger att den operan var en omvälvande kulturhändelse och att den kommer att framföras ännu många gånger i framtiden.

Fortsatte jobba in i det sista

Under de sista månaderna i sitt liv arbetade Kaija Saariaho med att avsluta trumpetkonserten Hush, som får sitt uruppförande med Verneri Pohjola och Radions symfoniorkester under ledning av Susanna Mälkki i samband med Helsingfors festspel den 24 augusti.

Naoki Yasuda framför Kaija Saariahos verk Six Japanese Gardens (1994) i Musikhuset i Helsingfors 12.10.2022. - Spela upp på Arenan