Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran stiger efter tågolyckan i Indien: Över 280 döda och 900 skadade

Uppdaterad 03.06.2023 06:34.
Över 200 människor uppges ha dött och flera hundra har skadats i tågolyckan i Balasore i östra Indien. - Spela upp på Arenan

En storolycka har inträffat i den indiska delstaten Orisha på fredagen. Hundratals människor har omkommit och närmare tusen har skadats i en tågkollision i Balasore.

Tågolyckor är inte ovanliga i Indien, men fredagens olycka i Balasore i Orisha nära den indiska östkusten är den värsta på över tio år.

Det exakta händelseförloppet för olyckan är något oklart, eftersom myndigheterna har kommit med motstridiga uppgifter. Enligt tidningen Times of India (TOI) ska tre tåg ha varit inblandade i olyckan: två passagerartåg och ett godståg.

Snabbtåget Bengaluru-Howrah Superfast spårade ur vid Bahanaga i Balasoredistriktet i delstaten Odisha, uppger TOI. Efter urspårningen ska Coromandel Express, på väg från Shalimar till Chennai, kört in i de utspårade vagnarna, vilket fick fler vagnar att välta. En del av vagnarna ska ha vält på ett godståg på ett annat spår i stationsområdet.

Mellan 10 och 12 vagnar i det ena passagerartåget uppges ha vält omkull. I det andra passagerartåget uppges två–tre vagnar ha fallit omkull.

Den indiska järnvägsmyndigheten har inlett en utredning kring olyckan.

Minst 288 döda

På lördag morgon uppgav chefen för Odishas brandkår, Sudhanshu Sarangi, att dödsiffran stigit till 288. Han säger att räddningsarbetet fortsätter och att många har fått av allvarliga skador.

Ungefär 900 människor uppges ha skadats. Regionens chefssekreterare Pradeep Jena sa tidigare på lördagen att antalet döda och skadade ännu väntas stiga.

Jena uppger att fler än 200 ambulanser har kallats till olycksplatsen och ytterligare 100 läkare har mobiliserats. Förutom brandmän, poliser och hundar deltar också nu också armén i räddningsoperationen.

Flera hundra olycksoffer har förts till sjukhus för vård. Räddningsarbetare anstränger sig för att få loss personer som har blivit i kläm i och under tågvagnarna.

– Det är svårt för oss att bedöma antalet döda och skadade i nuläget, sa chefen för Indiens järnvägar Amitabh Sharma till nyhetsbyrån AFP sent på fredagskvällen.

Myndigheterna har utlyst den 3 juni till sorgedag i delstaten med anledning av olyckan.

Den stora tågolyckan innebär också ett stort antal inställda tåg. Myndigheterna har gått ut med beskedet att tågpersonal ska se till att passagerare på de linjer som berörs ska förses med mat och vatten för att minimera återverkningarna av olyckan i Balasore.

Ett indiskt tåg med människor som hänger utanför tåget vid varje dörr.
Bildtext I Indien är proppfulla tåg vanliga. Den här bilden är tagen i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien i april i år.
Bild: Kabir Jhangiani/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nyhetsbyrån AP uppger att mer än 12 miljoner människor tar tåget dagligen i Indien. Varje dag är cirka 14 000 tåg i rörelse i landet och varje år inträffar hundratals smärre och större olyckor.

I augusti 1995 omkom 358 personer i en tågkollision nära New Delhi i den värsta tågolyckan i Indiens historia.

Källor: Reuters, Times of India, AP, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 23.37 med nya dödssiffror och kl. 5.42 med uppdaterade siffror och information om räddningsarbetet.