Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands snabbast växande företag satsar stort i USA – Kempowers vd: “Biden-administrationens enorma klimatsatsningar gynnar oss”

Kempower riktar blickarna mot USA och amerikaner som köper elbilar - Spela upp på Arenan

Lahtisföretaget Kempower, som tillverkar laddningssystem för elbilar, drar stor nytta av USA:s gröna investeringar. De enorma miljöstöden fick Kempower att tidigarelägga sina planer på att etablera sig på den amerikanska marknaden.

– Vi hade inte planerat att etablera oss i USA ännu, men de amerikanska klimatstöden tidigarelade våra planer med två år, säger Tomi Ristimäki, vd för Kempower.

Vi träffas i den amerikanska huvudstaden som han besöker tillsammans med en finländsk affärsdelegation bestående av representanter för några av Finlands främsta företag.

Kempower, som producerar laddningsutrustning för elektriska fordon, är en stigande stjärna inom det finländska näringslivet.

Två elbilar laddas vid en snabbladdare i Riihimäki.
Bildtext Kempowers snabbladdare. Bilden tagen i Riihimäki i maj 2022.
Bild: Nina Keski-Korpela / Yle

Bolaget som grundades 2017 är ett av de snabbast växande börsbolagen i världen. Ännu år 2020 var Kempowers omsättning cirka tre miljoner euro, i slutet av 2023 kan den mycket väl ligga på omkring 250 miljoner euro.

– Vår verksamhet har vuxit kraftigt i Europa, nu vidgar vi vyerna och riktar in oss på en ännu större marknad, säger vd Tomi Ristimäki.

Kempower rider på den gröna omställningen

Elektrifieringen av bilparken framskrider med stormsteg i USA och nu hoppas Kempower med sina populära snabbladdningsystem kunna plocka marknadsandelar även på den amerikanska marknaden.

– I USA bygger man först infrastrukturen för att sedan få människor att köpa elbil.

Kempower vd Tomi Ristimäki som blir intervjuad av Yle.
Bildtext Kempowers vd Tomi Ristimäki ser stora möjligheter på den amerikanska marknaden.
Bild: Daniel Olin / Yle

Kempower rider på den vågen. Tanken är att bolagets snabbladdare ska finnas runt om i USA från och med nästa år. Bolaget säljer snabbladdare till sina kunder som sedan installerar dem på bland annat bensinstationer och olika parkeringsplatser.

President Joe Bidens ambitiösa mål är att hälften av alla bilar som säljs i USA 2030 ska vara eldrivna.

För att det ska lyckas erbjuds nu olika klimatstöd. Det största är det amerikanska gigantiska klimatpaketet som kallas Inflation Reduction Act (IRA) och trädde i kraft vid årsskiftet och är värt 369 miljarder dollar.

President Joe Biden står vid ett podium och håller tal i en fabrikshall.
Bildtext President Joe Bidens ambitiösa mål är att hälften av alla bilar som säljs i USA 2030 ska vara eldrivna.
Bild: Dominick Sokotoff/Shutterstock/All Over Press

Klimatpaktet består bland annat av statliga subventionerna och skattelättnaderna som ges till den amerikanska bilägaren som byter till ett eldrivet fordon, förutsatt att bilen är tillverkad i USA.

Kempower drar ändå större nytta av ett mindre klimatpaket som är tänkt att försnabba byggandet av infrastrukturen för elfordon. Bolaget får inte direkt stöd av den amerikanska staten, utan stödet kanaliseras till deras kunder som sedan köper Kempowers snabbladdningsstationer.

– Våra kunder kan få stöd ur en fond som delar ut en miljard dollar per år i fem års tid. Det märks verkligen att den gröna omställningen är högt på den amerikanska agendan.

Startar upp ny fabrik i North Carolina

Tanken med amerikanska gröna stöden är också att locka investeringar till USA. För att kunna ta del av stöden ska produkten vara tillverkad i Amerika.

Kravet har kritiserats i Europa, EU har anklagat USA för protektionism i klimatomställningen.

Men för Kempower har kravet på amerikansk produktion inte varit en stötesten. Enligt Ristimäki är det för Kempower mer kostnadseffektivt att tillverka produkterna i USA än att frakta dem från fabriken i Lahtis över Atlanten.

Tre anställda arbetar i Kempowers fabrik i Lahtis.
Bildtext Kempowers fabrik i Lahtis. I fabrikshallen tillverkades tidigare Scanias bussar. I slutet av året inleder bolaget produktion av snabbladdare även i North Carolina. Bilden tagen i augusti 2022.
Bild: Marjo Pirilä / Yle

Nu bygger Kempower en fabrik i North Carolina som enligt planerna ska tas i bruk i slutet av året och fördubbla Kempowers tillverkningskapacitet.

Fabriken kommer att sysselsätta åtminstone 300 personer.

– Vi har fått stöd att North Carolina, ett sätt på delstatsnivå att locka nya inverteringar.

Vd Tomi Ristimäki säger att den hittills största utmaningen för bolagets expansion är hitta arbetskraft. I USA är arbetslösheten för tillfället rekordlåg 3,7 procent.

– Vi har ändå fått många ansökningar, vi tror att den europeiska arbetskulturen lockar många. Vi ser att efter Covidpandemin uppskattar amerikanerna allt med ”Work-Life Balance”, att hitta balans mellan privat- och yrkesliv. Det vill vi erbjuda.