Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Faith Kipyegon var i en klass för sig och sprang in på nytt världsrekord i Diamond League – Almgren på väg mot topptid men föll

Faith Kipyegon har precis tagit världsrekord
Bildtext Faith Kipyegons nya världsrekord lyder 3.49,11.
Bild: Domenico Cippitelli/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Kenyanskan Faith Kipyegon har slagit ett nytt världsrekord på damernas 1500 meter under Diamond League-galan i Florens. Hon lyckades slå det tidigare rekordet med imponerande 0,96 sekunder. Det nya rekordet lyder nu 3.49,11.

Det var inga fantastiska resultat i början av Diamond League-tävlingen i Florens. Men allt skulle komma att ändras när tävlingen närmade sig sitt slut.

I damernas 1500 meter hade farthållarna fått instruktioner om att hålla en fart som var fyra sekunder långsammare än det dåvarande världsrekordet, och den taktiken visade sig vara framgångsrik.

Det var ett imponerande sista varv som den kenyanska löparen Kipyegon sprang i Italien. Med bara 300 meter kvar av tävlingen låg hon sex tiondelar bakom Genzebe Dibabas rekord, som sattes 2015. Men i mål hade hon underskridit Dibabas världsrekord med hela 0,96 sekunder.

Faith Kipyegon har vunnit allt som går att vinna, och även världsrekordet var hon nära att slå redan förra året. Vid en tävling i Monaco 2022 löpte hon sitt tidigare personbästa 3.50,37. Men nu har hon alltså rejält förbättrat det rekordet.

– Jag sa igår att jag ville springa ett vackert lopp, springa mitt lopp och se vad som är möjligt och detta var möjligt, säger Kipyegon.

– Det här hade jag inte förväntat mig. Sista varvet var fantastiskt. Fansen stöttade mig och jag kunde verkligen pressa på. Jag är så glad, säger hon i intervju efter loppet.

Faith Kipyegon har tagit världsrekord.
Bildtext Faith Kipyegon poserar framför resultatskärmen.
Bild: Massimo Paolone/LaPresse/Shutterstock/All Over Press

Bakom den fenomenala Kipyegon sprang brittiskan Laura Muir in på andra plats med tiden 3.57,09. Jessica Hull från Australien tog hand om tredje platsen med ett nytt oceaniskt rekord på 3.57,29.

Andreas Almgren på väg att underskrida drömgränsen

I herrarnas 5000 meter fanns det nordiskt deltagande med Andreas Almgren i huvudrollen. Almgren genomförde ett imponerande lopp och när han fortsatte att hänga med i klungan, verkade allt peka på att han skulle klara av att springa 5000 meter under 13 minuter.

Men när det återstod drygt 300 meter av tävlingen inträffade en olycka. Det uppstod en incident i trängseln i klungan, vilket resulterade i att Almgren trampade på sargen och föll.

– Det känns verkligen frustrerande. Jag kände att jag hade så mycket kvar att ge här på slutet, och sedan ser jag alla andra springa under 13 minuter. Det är verkligen jobbigt, säger han besviket till SVT efter loppet.

Följande tävling i Diamond Leauge går av stapeln i Paris den 9 juni.

Diskussion om artikeln