Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu vill vi odla vår mat själva – ätbara grödor allt populärare bland unga

Orange liten paprika växer i en odlingslåda.
Bildtext Att odla i odlingslådor är en trend som hållit i sig i flera år. De kan till exempel placeras på balkongen.
Bild: Yle/Maria Nylund

Finländarnas intresse för att odla nyttoväxter har ökat. En motivationsfaktor kan vara de allt högre matpriserna.

Vid Plantagen och Pirilän Kukkatalo har nyttoväxter i år gått åt i högre grad än tidigare, och vid Marthaförbundet och Trädgårdsförbundet har experterna haft fullt upp med att svara på odlingsentusiasternas frågor.

Det är särskilt produkter som är dyra att köpa i butiken som nu går åt extra bra, till exempel jordgubbar, rabarber, vinbär, hallon, zucchini, körsbärstomater, grönkål och sallader.

En annan trend är att folk vill köpa odlingslådor. Med hjälp av dem kan också personer som inte har utrymme för ett helt växthus komma igång med odlingen tidigare på våren och odla växter som behöver lite mer värme. Odlingslådorna kan användas till exempel på balkonger.

Inte längre pensionärernas revir

Medan det tidigare var främst pensionärer som odlade nyttoväxter, har intresset nu spridit sig också till de yngre generationerna.

Enligt Trädgårdsförbundets vd Timo Taulavuori är allt fler odlingsentusiaster under 35 år, och de drivs ofta av tanken på självförsörjning.

– Redan under coronatiden och särskilt i och med kriget i Ukraina började folk fundera på vad som händer om man inte lyckas importera allt utifrån och om man ändå inte borde producera något själv, säger han.

Spara genom att odla rätt

Taulavuori tror att det går att spara på sina matkostnader genom att odla tillräckligt brett och koncentrera sig på just de produkter som är dyra i butiken. Att spara genom att odla till exempel tomat och gurka kan vara svårt, eftersom de mognar samtidigt som produkterna är som billigast i butik.

Marthaförbundets expert Tiina Ikonen tror också besparingar är möjliga, med god planering.

– Om man till exempel har två odlingslådor med sallader, örter och grönsaker så kan man få en ganska stor skörd. En örtkruka från butiken kan ge dig skörd under hela sommaren, tipsar hon.

Ikonen tror ändå att finländarna i första hand odlar sin egen mat för smaken och det egna välmåendets skull.

Källa: STT

Diskussion om artikeln