Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Stanley Cup-finalserien kör i gång – kan Barkov, Lundell och Luostarinen stå för ytterligare ett stordåd?

Uppdaterad 04.06.2023 02:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL, första finalen: Vegas Golden Knights - Florida Panthers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finns bara en sak som är säker inför årets Stanley Cup-finalserie: ett nytt lag kommer att få lyfta bucklan. Men är det Vegas eller Florida? I natt får vi en första fingervisning.

Kl. 03.00 Vegas Golden Knights–Florida Panthers, TV2 och Arenan

Kommentator: Mattias Simonsen

Nu är det äntligen dags att vaska fram det bästa ishockeylaget i världen. Stanley Cup-finalserien kör i gång i natt och det är två högintressanta lag som gör upp om titeln.

Dels har vi det ”kompletta laget” i Vegas Golden Knights som vann den västra konferensen och sen avfärdade Winnipeg, Edmonton och Dallas i slutspelet tack vare sin grymma bredd.

Men sen har vi också Florida Panthers som bevisligen inte bryr sig ett skvatt om vad deras motståndare åstadkommit så här långt.

Historiskt starka Boston? Inget problem. Ett Toronto som slog ut Tampa Bay? Ännu mindre. Ett Carolina som vann Metropolitan? Pfft, dem svepte pantrarna.

Det här kommer att bli festligt. Ställ in väckarklockan eller kolla in matchen i efterhand på Arenan.

Finländarna: I enorm roll – med vissa frågetecken

Aleksander Barkov blev giganten i matchserien mot Carolina.

Inte bara tack vare de fantastiska solomålen, som Wayne Gretzky ju som bekant tyckte att var ett av de snyggaste han sett i ett NHL-slutspel någonsin, utan också för sin förmåga att stänga ner stjärnorna han matchas mot.

Det gjorde han redan i serien mot Boston, det gjorde han ännu bättre mot Toronto. Mot Carolina levererade han tillsammans med Anthony Duclair och Carter Verhaeghe också framåt.

Mot Vegas är stalltipset att Barkovs huvudsakliga uppdrag kommer att vara att spela mot Jack Eichels kedja. Och då helst få Eichel att se lika trubbig ut som Patrice Bergeron, Auston Matthews och Sebastian Aho.

En fråga är däremot om Barkov är 100 procent i spelskick. Han kolliderade med en Hurricanes-spelare i den tredje matchen i serien, kunde inte återvända till isen då, men spelade ändå i hela match fyra.

Eetu Luostarinen tvingades i sin tur utgå med en skada i den fjärde matchen. Han var tillbaka på isen i går och det mesta talar därmed för att han spelar.

Anton Lundell skriver i sin tur historia då han blir den första finlandssvenska spelaren att spela i Stanley Cup-final. Och bildar förmodligen fortsättningsvis radarpar med Luostarinen (om han är i skick) med Sam Reinhart som tredje länk i anfallstrion.

Håll koll på: Vilade Florida för länge?

Det har hänt fem gånger hittills under säsongen att Florida fått vila minst fem dagar mellan två matcher. Nu blev det tio dagar mellan det att de slog ut Carolina och det att Stanley Cup-serien kör i gång i natt.

Det positiva? Florida har vunnit varje match efter en så lång paus.

Det negativa? Då har de oftast mött ett lag som vilat avsevärt mycket mindre. Visst, Vegas blev klara för final först i veckan, men har ändå hunnit vila upp sig.

Vegas slog dessutom Dallas i sex matcher och inte sju, vilket enligt vissa experter har en inverkan på den mentala laddningen. Om man gått till sju matcher är oddsen låga för en förlust i den första matchen i nästa serie.

Det här är oavsett en duell mellan två lag som har en exceptionell mental styrka. Vegas hade skadeproblem under grundserien men har nu till och med råd med att ha Phil Kessel på hyllan då laget bara ångar på oavsett hur läget ser ut att vara.

Florida vänder matcher mot skyhöga förhandsfavoriter utan att bry sig ett dugg. Inte minst tack vare tryggheten som kommer från att Sergej Bobrovskij varit en levande mur i mål.

Kommentatorns tips: Vegas får drömstarten på pokaljakten

Det brukar inte löna sig att tippa emot Florida – men jag kommer inte ifrån faktumet att Vegas är ett helt annat lag än något som pantrarna mött i slutspelet så här långt.

Boston darrade på manschetten. Toronto darrade på manschetten. Carolina saknade spets och kunde inte ta vara på sina lägen som de ändå kom till.

Vegas har en minst lika bra och bred backtrupp som Carolina. Vegas har en helt annan offensiv arsenal än dem. Men framför allt är de gyllene knektarna cyniska i sitt sätt att spela.

Säger 4–3 till Vegas.

Diskussion om artikeln