Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Matpriserna sjunker globalt – men därför fortsätter de stiga i Finland

Uppdaterad 03.06.2023 15:46.
En kund kollar på ett paket vid fiskdisken i en affär.
Bildtext Matpriserna förväntas fortsätta stiga i år, men inte lika mycket som i fjol.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Matpriserna stiger och sjunker med fördröjning, säger forskaren Sari Forsman-Hugg. I år förväntas matpriserna öka klart, men ändå inte lika mycket som i fjol.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har matpriserna sjunkit till samma nivå som för två år sedan på global nivå. Prisnivån har sjunkit i ett drygt år.

Finländarna har däremot sett matpriserna stiga märkbart det senaste året.

– Produktionskostnaderna är fortfarande på högre nivå än normalt, säger Sari Forsman-Hugg, forskningschef vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

Livsmedelspriserna var stabila fram till 2022 då de började stiga från index lite på hundra till över 125 år 2023.

Enligt Forsman-Hugg beror de stigande priserna i Finland alltså främst på att produktionskostnaderna verkligen har ökat. Kostnaderna är högre för gödsel, energi, foder, transporter och arbetskraft.

Hon säger också att FN-statistiken visar priset på jordbruksprodukter, vilket inte är samma sak som matpriserna i butikerna. Maten går genom en lång produktionskedja innan de förädlade produkterna landar på butikshyllorna.

Sari Forsman-Hugg framför kassorna i en mataffär. Kunder i bakgrunden.
Bildtext Forskningschef Sari Forsman-Hugg säger att produktionskostnaderna har stigit kraftigt och att matpriserna stiger med fördröjning.
Bild: Markku Rantala / Yle

Förändringar i matpriserna sker med fördröjning

En annan förklaring till att matpriserna stiger i Finland är att både uppgångar och nedgångar i prisnivån sker med fördröjning.

– Det finns tryck på höjda kostnader sedan förr. Man måste minnas att produktionskostnaderna började öka kraftigt redan hösten 2021, men det började synas i matpriserna först i fjol, säger Sari Forsman-Hugg.

Hon säger att prisökningen i Finland har varit mindre kraftig än i övriga Europa.

Matpriserna förväntas fortsätta stiga i år, men inte lika kraftigt som i fjol. År 2022 steg priserna ovanligt mycket, med 10,5 procent. Enligt PTT:s prognos från april förväntas ökningen bli 7,5 procent i år. Mot slutet av året kan priserna sjunka en aning.

Det har talats om att företag kan använda inflationen som svepskäl för att höja priserna. Har det hänt inom livsmedelsindustrin?

– Branschens kostnader har stigit klart och jag tror att det är den främsta orsaken bakom de stigande matpriserna.

Enligt Sari Forsman-Hugg har höga priser också påverkat konsumenternas val.

– Stigande priser har också fått försäljningsvolymerna att minska. Konsumenterna har övergått till billigare produkter och köper inte lika mycket.

Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.

Matpriserna sjunker mot årets slut, förutspår ny rapport

Prisnivån är ändå 7–8 procent högre än ifjol.

Diskussion om artikeln