Matpriserna sjunker globalt – men därför fortsätter de stiga i Finland
Matpriserna stiger och sjunker med fördröjning, säger forskaren Sari Forsman-Hugg. I år förväntas matpriserna öka klart, men ändå inte lika mycket som i fjol.
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har matpriserna sjunkit till samma nivå som för två år sedan på global nivå. Prisnivån har sjunkit i ett drygt år.
Finländarna har däremot sett matpriserna stiga märkbart det senaste året.
– Produktionskostnaderna är fortfarande på högre nivå än normalt, säger Sari Forsman-Hugg, forskningschef vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.
Enligt Forsman-Hugg beror de stigande priserna i Finland alltså främst på att produktionskostnaderna verkligen har ökat. Kostnaderna är högre för gödsel, energi, foder, transporter och arbetskraft.
Hon säger också att FN-statistiken visar priset på jordbruksprodukter, vilket inte är samma sak som matpriserna i butikerna. Maten går genom en lång produktionskedja innan de förädlade produkterna landar på butikshyllorna.
Förändringar i matpriserna sker med fördröjning
En annan förklaring till att matpriserna stiger i Finland är att både uppgångar och nedgångar i prisnivån sker med fördröjning.
– Det finns tryck på höjda kostnader sedan förr. Man måste minnas att produktionskostnaderna började öka kraftigt redan hösten 2021, men det började synas i matpriserna först i fjol, säger Sari Forsman-Hugg.
Hon säger att prisökningen i Finland har varit mindre kraftig än i övriga Europa.
Matpriserna förväntas fortsätta stiga i år, men inte lika kraftigt som i fjol. År 2022 steg priserna ovanligt mycket, med 10,5 procent. Enligt PTT:s prognos från april förväntas ökningen bli 7,5 procent i år. Mot slutet av året kan priserna sjunka en aning.
Det har talats om att företag kan använda inflationen som svepskäl för att höja priserna. Har det hänt inom livsmedelsindustrin?
– Branschens kostnader har stigit klart och jag tror att det är den främsta orsaken bakom de stigande matpriserna.
Enligt Sari Forsman-Hugg har höga priser också påverkat konsumenternas val.
– Stigande priser har också fått försäljningsvolymerna att minska. Konsumenterna har övergått till billigare produkter och köper inte lika mycket.
Matpriserna sjunker mot årets slut, förutspår ny rapport
Prisnivån är ändå 7–8 procent högre än ifjol.