Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skog som motsvarar mer än 5 miljoner fotbollsplaner har brunnit upp i Kanada

Skogsbränder härjar i Kanada – 5 miljoner fotbollsplaner skog har brunnit - Spela upp på Arenan

Brandmän i Kanada jobbar dygnet runt med de katastrofala skogsbränder som brutit ut i landet. Räddningstjänsten får hjälp av militären och utländska brandmän, men trots det sprider sig bränderna.

Det brinner okontrollerat på många håll i Kanada. I nuläget talas det om över 200 skogsbränder i nästan alla provinser i Kanada.

Mer än 2,7 miljoner hektar skog har brunnit upp. Det här är jämförbart med fler än 5 miljoner fotbollsplaner. Det här är tio gånger mer skog än vad som vanligtvis brinner upp i kanadensiska skogsbränder under våren.

Ett brandsläckningsplan flyger över skog som brinner häftigt.
Bildtext Stora rökmoln över skog i Nova Scotia. Ett flygplan fäller vatten över den brinnande skogen.
Bild: Lehtikuva / AFP

Drygt 40 000 kanadensare har tvingats lämna sina hem. På många håll sprider sig bränderna som en löpeld, bland annat i Quebec.

– Det här är en skrämmande tid för väldigt många människor från kust till kust, säger premiärminister Justin Trudeau.

Kanada har under de senaste åren drabbats hårt av extremväder på grund av klimatförändringen. Skogsbränder är speciellt vanliga i västra Kanada, men ovanliga i de östra delarna av landet som nu drabbats ovanligt hårt.

”Vädret gynnar inte brandmännen”

Myndigheter hoppas på regn och svalare temperaturer efter en tid av svår värmebölja, men i väderprognoserna spås ingen lättnad.

– Vädret har gynnat skogsbränderna, inte brandmännen. Vi behöver regn nu, säger Tim Houston som är den regionala regeringsledaren i Nova Scotia.

Tre brandmän jobbar i en skog där det brinner.
Bildtext Brandmän jobbar i Halifaxregionen.
Bild: Lehtikuva / AFP

Drygt tusen brandmän från USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika har kommit till Kanada för att hjälpa till. Fler utländska brandmän är på väg. På många håll har också militären ryckt ut.

Jason Young är en av dem som tvingats lämna sitt hem i Halifax.

– Huset är borta. Lidret är borta. Allt är borta. På vår tomt finns det inget kvar.

Källor: AFP, Reuters