Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elbil på laddning exploderade i Lahtis

Tre brandmän i förgrunden undersöker en vit elbil. Bakom bilen står fyra brandmän till. Bilen står i uppfarten från en parkeringsgrotta.
Bildtext Räddnignsverket bogserade bilen ur parkeringsgrottan vid halvtiotiden på lördag förmiddag. Explosionen i bilen har söndrat dess fönster och bucklat till plåtar.
Bild: Jarno Kajova / Yle

En elbil som var på laddning exploderade i en parkeringsanläggning i centrala Lahtis på lördagen. Orsaken till explosioinen är oklar, men räddningsverket fick snabbt situationen under kontroll.

Päijänne-Tavastlands räddningsverk larmades för att släcka en brand i en elbil i en underjordisk parkering i centrala Lahtis på lördag morgon. Larmet om ett brinnande fordon gick strax efter klockan åtta på morgonen.

Orsaken till branden var en explosion i en elbil som stod på laddning i parkeringsanläggningen Toriparkki intill salutorget i Lahtis. Explosionen orsakade kraftig rökutveckling, men ingen öppen eld i bilen. Anläggningens sprinklersystem aktiverades av röken.

Jourhavande brandmästare Markus Koskela vid Päijänne-Tavastlands räddningsverk kan inte säga varför en explosion inträffade i bilen.

– Det är svårt att säga, men det fanns ingenting överflödigt i bilen som kunde ha exploderat. Bilens högspänningsbatteri verkar inte ha tagit skada, säger Koskela till Yle Uutiset.

Räddningsverket hade situationen under kontroll redan efter halv nio. En Yle-redaktör på plats rapporterade att sex brandbilar stod intill parkeringsanläggningen ännu strax före nio på morgonen.

En vit elbil med buckliga plåtar står utanför en parkeringsanläggning. På andra sidan bilen står flera brandmän och två brandbilar.
Bildtext Efter branden bogserades bilen ut ur parkeringsgrottan. På bilens framdörr står det ”Yhteiskäyttöauto”, alltså bil för samkörning.
Bild: Jarno Kajova / Yle

Enligt brandmästare Koskela är bränder i elbilar mer utmanande än bensinbilar, eftersom branden lätt kommer igång på nytt. Ibland måste brinnande elbilar sänkas ned i vatten i flera dygn.

– Så behövde vi inte göra nu. Om batteriet blir skadat så är situationen besvärlig. Nu är bilen på en trygg plats.

Räddningsverket bogserade ut bilen ur parkeringsanläggningen efter halv tio.

Under förmiddagen parkeringsanläggningen stängd på grund av händelsen, men tidigt på eftermiddagen hade den redan öppnats igen.

Explosionen orsakade inga personskador eller skador på andra bilar.

Tre brandbilar framför parkeringsanläggningen Toriparkki i Lahtis. En brandman fixar med något vid en av brandbilarna.
Bildtext Flera brandbilar deltog i utryckningen intill salutorget i Lahtis.
Bild: Jarno Kajova / Yle

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Latauksessa ollut sähköauto räjähti Lahden toriparkissa av Lauri Rautavuori. Översättning av Sara Torvalds.