Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barcelona är Champions League-mästare – se svenska hjälten Fridolina Rolfös avgörande i finalen

Uppdaterad 03.06.2023 19:31.
Se då Barcelona lyfter CL-bucklan! - Spela upp på Arenan

Barcelona är drottningar i Fotbollseuropa. Den spanska jätten vann Champions League efter en urstark vändning i andra halvlek och jagade bort sina finalspöken.

– En traumatisk förlust.

Så beskrev FC Barcelonas storstjärna Alexia Putellas den blytunga finalen i Champions League för ett år sedan. Då chockade Lyon den spanska dominanten med en hypereffektiv start.

Repris i år?

Efter en halvlek i finalen mot Wolfsburg luktade det så, gamla spöken omringade hela arenan i Eindhoven. Tyskorna ledde med 2–0 och var på väg mot tredje Champions League-titeln, men då kom det katalanska svaret.

Världens bästa klubblag på damsidan heter FC Barcelona – och beviset kom i den andra halvleken.

Se Rolfös 3–2-mål i CL-finalen! - Spela upp på Arenan

I motsats till finalen 2019 och 2022 kom vändningen och titeln. Stor hjälte blev svenskan Fridolina Rolfö – ett frågetecken inför finalen på grund av skada, ett enda stort jubel efter att ha skickat in titelmålet med tjugo minuter kvar av finalen.

– Jag är mållös. Vi visade en så stark attityd i dag, säger Rolfö i Dazns sändning.

Barcelona vann över Wolfsburg med 3–2 och blev Champions League-mästare för andra gången i klubbhistorien.

– Barcelonas dominans bara fortsätter i Europa. Det syns ingen slutpunkt för den. De imponerade verkligen i den här finalen, säger Yles expert Jonne Kunnas i sändningen.

”Kan inte ge det utrymmet”

Barcelona fick de flesta förhandstipsen, men Wolfsburg hade ledningen efter en högeffektiv första halvlek.

Efter tre minuter piskade polska skyttedrottningen Ewa Pajor in ledningsmålet efter att ha stulit bollen av Lucy Bronze.

Då Alexandra Popp tryckte in 2–0 med pannan före paus kunde Barcelona bara gräma sig över alla missade chanser.

– Det utrymmet kan man inte ge Popp. Hon vet exakt hur man ska röra sig och sätter hundra av hundra om hon får det läget, säger Kunnas.

– Första halvlek gick enligt Wolfsburgs planer. De lyckades till punkt och pricka med sin taktik.

Wolfsburgs starka start i finalen – se tyska målen i första halvlek! - Spela upp på Arenan

Två mål på ett par minuter

Den andra halvleken gick precis tvärtom.

I den 48:e minuten reducerade Patricia Guijarro och två minuter senare kom också kvitteringen från samma spelare. Barcelona svepte över Wolfsburg och visade med eftertryck att laget kan vinna finaler.

– Då vi låg under trodde jag att det kunde gå, men vi var medvetna om att det blir tufft. Vi ville bara fortsätta med vårt spel, säger Rolfö.

– I paus fick jag en flashback till fjolårets final. Den här matchen hade allt, och vi bestämde att vi inte ska ha en repris av i fjol, säger Caroline Graham Hansen i Dazns sändning.

Två mål på några minuter – Patricia Guijarro tog Barcelona in i CL-finalen - Spela upp på Arenan

Då Rolfö dunkade in 3–2-målet efter en situation där Wolfsburg inte fick undan bollen var uppförsbacken oerhört brant för tyskorna.

Wolfsburg lyckades egentligen aldrig skaka fram en riktigt bra kvitteringschans och efter 98 minuters spel kunde Barcelonas firande starta. Ett år efter den traumatiska kvällen fick kaptenen Alexia Putellas i stället lyfta Champions League-bucklan.

Diskussion om artikeln