Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige firar 500 år utan fastslagna traditioner: ”Det är väl mest en extra ledig dag när man kan ordna picknick”

Uppdaterad 06.06.2023 05:46.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar på nationaldagsfirandet på Skansen i juni 2022.
Bildtext Den svenska kungafamiljen firade nationaldagen på Skansen i fjol.
Bild: Mattias Hansson / Swedish Press Agency

Kaféer säljer nationaldagsbakelser – men alla bakverk är olika eftersom det saknas en mall. Det beskriver väl svenskarnas lite tafatta och konfliktfyllda firande av sin nationaldag, säger en expert.

I god tid i maj började de synas till i de större livsmedelsbutikerna och i varuhusen. Cocktailstickorna med små svenska flaggorna, godispåsarna med blåa och gula etiketter, servetter med svenska flaggan som tema, serpentiner, sidenband och ballonger i svenska flaggans färger.

Okej, det är så här som de laddar upp för nationaldagen den 6 juni, tänkte jag, nykomlingen i Stockholm. Det är ju trots allt 500 år som firas, så det gäller väl att börja ladda upp i tid, liksom.

Men nej. När jag tog på mig glasögonen och läste skyltarna lite noggrannare förstod jag vad det handlade om. Examensfester och studentfirandet.

Serpentiner, prydnadsflaggor och sidenband i gult och blått.
Bildtext De blågula tillbehören hör till studentfirandet.
Bild: Katja Johansson / Yle

Alla dessa flaggor och prydnadsgrejer med blågult tema hade alltså med de stundande studentkalasen att göra, ingalunda nationaldagen.

För det är en dag som man inte riktigt firar. Det menar i alla fall de studerande som jag pratar med vid Stockholms universitet.

– Jag ska jobba den dagen, säger Markus.

– Mmm, vet inte, kanske en picknick i parken, typ, säger Alicia och Mirjam.

Inget extra alltså den sjätte juni. 500 år till trots.

Finns inga ritualer

– Det låter bekant, utbrister professorn i etnologi vid Stockholms universitet Barbro Blehr när jag talar om för henne hur de studerande som jag pratat med tänker fira nationaldagen.

Enligt Blehr finns det helt enkelt ingen modell, inga fastslagna ritualer eller traditioner kring nationaldagen.

Barbro Blehr, professor i etnologi vid Stockholms universitet.
Bildtext Professorn i etnologi Barbro Blehr säger att svenskarna saknar fastslagna ritualer kring nationaldagen.
Bild: Katja Johansson / Yle

– Förr hette det ju bara svenska flaggans dag och firandet gick i princip ut på att kungen delade ut flaggor till olika organisationer. Det var liksom det, förklarar Blehr.

Det var först 1983 som svenska flaggans dag blev nationaldag och helgdag blev den först 2005.

”Det finns inget svenskt”

Det här icke-firandet har enligt etnologen Blehr dels att göra med det faktum att Sverige inte har en självständighetskamp bakom sig att hedra, som Finland och Norge.

Dels har det också att göra med den svenska självbilden som växt fram småningom.

– Det har uppfattats som svenskt att inte blicka bakåt utan framåt och inte ägna sig åt nationalism och patriotism, berättar Barbro Blehr.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist firar Sveriges nationaldag på Skansen 2015.
Bildtext Den kungliga familjen brukar delta i olika evenemang på nationaldagen, här prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Bild: EPA/JANERIK HENRIKSSON /TT SWEDEN OUT

Det här utvecklades småningom, kryddat med andra samhällsströmningar, till en svårighet att definiera det svenska.

– Politiker har sagt, i all välmening, att det inte finns något ”svenskt”. Även om avsikten har varit god så har det tänket även lett till att personer som är nya i landet kan bli förvirrade, säger Blehr.

För visst finns det sådant som människor intuitivt uppfattar som ”svenskt” men det är svårt att definiera vad det är, att formulera det i ord. Det blir bara en vag känsla som är svår att få tag på om man kommer från ett annat land, menar professorn i etnologi.

”Fint att bo i Sverige – inte att vara svensk”

Också bland de studerande som jag träffar på universitetet går det här tänkesättet tydligt igen.

Vissa säger rent ut att det är lite tabubelagt att vara stolt över att man är svensk, andra formulerar sina känslor för Sverige på ett diplomatiskt sätt.

– Jag gillar ju Sverige! Vi har många fina saker i samhället, som att jag får betalt för att studera, säger Markus.

Men att man skulle ha någon orsak att vara stolt över att man råkat födas i just det här landet är en främmande tanke för honom.

Han får medhåll av de andra studerandena.

– Jag älskar ju Sverige och är stolt över Sverige. Men inte på ett sådant där uteslutande sätt, att man ska vara född här och vara vit för att höra till, säger Mirjam.

– Jag är stolt över våra fina sommartraditioner, inflikar i sin tur Alicia.

Även etnologen Barbro Blehr intygar att sommartraditionerna och speciellt midsommaren är något om svenskar firar med större andakt än nationaldagen.

– Midsommaren upplevs som mer genuint svensk på något sätt, fast traditionerna och ritualerna kring den är förstås också konstruerade en gång i tiden, konstaterar Blehr.

Tradition på väg att formas?

Men tillbaka till den 6 juni och nationaldagen. Är det alltså så att det är en vilsen dag utan förankring och egen karaktär?

– Ja, det hade jag kanske sagt tidigare. Men nu håller jag på att ändra åsikt. Jag tror nationaldagen är på väg att få en form som en avslappnad, skön dag mitt i den vackraste försommaren. Den firas kanske bäst med en picknick i parken, funderar Barbro Blehr.

Vad gör du själv på nationaldagen?

– Jag tror jag går till ett konditori och unnar mig själv en nationaldagsbakelse. Fast det är lite lustigt, många kaféer säljer nationaldagsbakelser, men de är alla olika. För det finns ju ingen modell att gå efter, skrattar Blehr.