Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stordrama i VM-rallyt! Ledaren Sebastien Ogier körde ut – stallordern hindrade Esapekka Lappi från att vara med och utmana om segern

Uppdaterad 03.06.2023 22:11.
Se när Sebastien Ogier kör ut. - Spela upp på Arenan

Toyotas Sebastien Ogier, som ledde Sardiniens VM-rally, körde ut på den fjortonde specialsträckan. Detta öppnade för en dubbelseger för Hyundais Esapekka Lappi och Thierry Neuville.

Lördagens näst sista specialsträcka bjöd på dramatik.

Ogier hade redan påp den tolfte specialsträckan skadat bilen då han kört för hårt in i en vattenpöl. På den fjortonde specialsträckan hade vägen blivit allt halare, vilket resulterade i att Ogier körde av vägen.

Efter att Ogier hade kört ut var det fritt fram för Lappi och Neuville att knipa dubbelledning. Under rallyt hade det diskuterats om en stallorder skulle komma, så att Lappi skulle tvingas släppa förbi Neuville. På den fjortonde specialetappen ledde Lappi med tre sekunder.

– Ingen idé att ens försöka där mera, då man ändå inte behöver köra om segern, yttrade en frustrerad Lappi i C Mores sändning.

Lappi var frustrerad efter stallordern. - Spela upp på Arenan

På den fjortonde specialsträckan körde Lappi lungt i mål för att säkra dubbelledningen och Neuville steg upp i ledning med en stor marginal.

– De två och en halv senaste specialsträckorna var säkert de tyngsta jag varit med om på en tid, kommenterar Lappi.

– Vi pressade Ogier och till sist gjorde han ett misstag. Nu ser det bra ut för stallet, men vi har ännu en dag kvar. Inget är säkert.

Efter femton specialsträckor leder Neuville överlägset, 36,4 sekunder framför Lappi.

– Det är en god nyhet för oss, men synd för Ogier. Lyckligtvis är de oskadda, det är lätt att köra ut under dessa förhållanden. Vårt mål var att pressa dem och tydligen lyckades vi bra med det, så vi kan vara nöjda, kommenterar Neuville efter den fjortonde specialsträckan.

Kalle Rovanperä är på tredje plats inför sista dagen av rallyt

– Jag var försiktig. Jag har ärligt talat inga däck kvar. De mjuka däcken är i dåligt skick och jag har ett hårt däck i bilen, så man kan tänka sig att det inte går så värst bra, förklarar Rovanperä efter den fjortonde specialsträckan.

Sardiniens VM-rally

Ställningen efter 15/19 specialsträckor:

1. Thierry Neuville, Hyundai 3.10.36,9
2. Esapekka Lappi, Hyundai +36,4
3. Kalle Rovanperä, Toyota +1.50,7

4. Elfyn Evans, Toyota +5.36,5
5. Dani Sordo, Hyundai +6.27,9

6. Adrien Fourmaux Ford WRC2 +8.11,7
7. Andreas Mikkelsen Skoda WRC2 +8.37,4
8. Teemu Suninen Hyundai WRC2 +10.46,4
9. Emil Lindholm Skoda WRC2 +11.08,3

10. Kajetan Kajetanowicz Skoda WRC2 +11.40,5

15. Lauri Joona Skoda WRC2 +16.47,2

Diskussion om artikeln