Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen fick ingripa på många håll när skolavslutningen firades

Uppdaterad 04.06.2023 06:21.
En flaska skumvin i Brunnsparken den 1 maj 2023. I bakgrunden grupper av människor.
Bildtext Arkivbild från Brunnsparken i Helsingfors.
Bild: Sasha Silvala / Yle

På lördagen firades skolavslutningen runt om i landet. Firandet började rätt lugnt, men senare på kvällen fick polisen bryta upp ett flertal fester.

På olika håll i landet valde polisen att tömma parkområden för att lugna ner situationen.

I Helsingfors meddelade polisen efter klockan elva på kvällen att de börjar tömma Brunnsparken. Enligt polisen hade tusentals ungdomar samlats där och stämningen var orolig.

”Folk avfyrade fyrverkeripjäser, varav en del flög in i folksamlingar. Dessutom kastades det flaskor mot andra människor”, skriver polisen på Twitter.

Polisen i västra Nyland rapporterar i sin tur om flera rejält berusade ungdomar och om störningar och bråk. Också i den här regionen har fyrverkeripjäser avfyrats bland folk och på Liessaari i Lojo blev en ung man stucken med kniv.

I Esbo hade polisen redan tidigare på kvällen haffat en myndig person som förmedlade alkohol till ungdomar.

Borgåbo hoppade upp på polisens motorhuv

Polisen i östra Nyland uppger att en ung person har blivit misshandlad i Lovisa. I Borgå samlades ett hundratal ganska berusade ungdomar vid Kokon badinrättning. En person hoppade upp på polisbilens motorhuv, påhejad av andra.

Också i Vanda och Träskända tömde polisen parker.

I Åbotrakten gick kvällen på det stora hela lugnt till och endast ett fåtal unga behövde föras till tillnyktringsstationen.

Polisen i östra Finland berättar att de till och med tagit in ungdomar till häktet i Kuopio. Också i Uleåborg har polisen beslagtagit alkohol från minderåriga.

Källa: Polisen, STT