Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vegas gjorde tre mål i tredje perioden och säkrade segern i det första finalmötet

Uppdaterad 04.06.2023 13:18.
Se målen i första Stanley Cup-finalen! - Spela upp på Arenan

Vegas Golden Knights besegrade Florida Panthers med 5–2 i det första mötet i NHL:s Stanley Cup-final i Las Vegas. Florida höll jämna steg i två perioder men i den tredje perioden var Vegas det bättre laget.

Det är andra gången för båda lagen som de spelar i Stanley Cup-final. Men inget av lagen har fått lyfta NHL-bucklan tidigare.

Det var Florida Panthers som först lyckades göra mål i det första finalmötet. Den 38-årige kanadensaren Eric Staal tog ansvar och satte pucken i nätet på en passning från Anton Lundell. Detta var Staals första finalmål i NHL på hela 17 år.

Vegas Golden Knights kvitterade dock snabbt genom Jonathan Marchessaults powerplaymål efter 17 minuter och 18 sekunder av den första perioden.

Det var i den andra perioden som Vegas tog ledningen när Shea Theodore avlossade ett precist handledsskott som resulterade i ett mål. Men Florida gav inte upp och kvitterade med bara elva sekunder kvar av perioden. Anthony Duclair var den som fick pucken i nätet efter att Alexander Barkov vunnit en tekning i anfallszon.

Vegas avgjorde i tredje perioden

Golden Knights gjorde först 3–2 och sedan 4–2, medan Panthers drog på sig fler och fler utvisningar. I den tredje perioden samlade Florida Panthers på sig hela 30 utvisningsminuter.

Sergej Bobrovskij, Floridas stjärnmålvakt, visade sitt kunnande när han stoppade 29 av 34 skott i det första mötet i Stanley Cup-finalen. Trots att resultatet inte gick Floridas väg var Bobrovskij nöjd med sin insats och ansåg att han spelade bra.

– I kväll spelade jag en solid match. De skapade några bra chanser utöver målen. De hade massor av bra målchanser, berättar Bobrovskij efter matchen.

I tom kasse satte Reilly Smith in 5–2, vilket blev det slutliga resultatet.

Enligt Lundell behöver Florida bara fortsätta spela sitt spel.

– Vi var redo för matchen. Matchen stod och vägde när vi gick in i tredje perioden, och vår motståndare fick en chans och gjorde mål. Jag tycker att vi kämpade för segern i dag, säger Lundell till Yle Urheilu.

Finalserien fortsätter den 6 juni klockan 03.00 och sänds på Yles kanaler.

Stanley Cup, final 1/7

Vegas Golden Knights–Florida Panthers 5–2

Alexander Barkov FLA 0+0, -1, 22.02
Anton Lundell FLA 0+1, +1, 16.44

Diskussion om artikeln