Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: President Niinistö bromsade Finlands relation med Nato och USA

Sauli Niinistö.
Bildtext President Sauli Niinistö beskrivs som kritisk till samarbete med USA och Nato i en artikel i Helsingin Sanomat.
Bild: Silja Viitala / Yle

President Sauli Niinistö var mycket kritisk till Nato och USA och försökte bromsa relationerna innan Finland ansökte om Natomedlemskap, enligt källor som tidningen Helsingin Sanomat talat med.

Den här upplevelsen av presidentens agerande delas av flera påverkare inom utrikes- och säkerhetspolitik som tidningen Helsingin Sanomat har intervjuat.

Enligt källorna ska Niinistö bland annat ha förhållit sig mycket skeptiskt till krigsövningar tillsammans med USA och velat se över detaljerna också vid små och rutinmässiga övningar.

President Niinistö försvarar sig i HS och säger att han enligt sin åsikt har agerat omsorgsfullt och med motiverad försiktighet, vilket kan ha upplevts som motstånd eller kritik.

Gällande krigsövningarna säger Niinistö att han förstår frustrationen kring att han ville gå igenom dem så noggrant. Han säger att det är möjligt att han var överdrivet noggrann.

– Jag försäkrade mig om att jag alltid förstod vad det handlade om. Det fanns ingen ond avsikt bakom det, förklarar han för HS.

”Inte bara Natokritisk utan en Natomotståndare”

Inom utrikes- och säkerhetskretsar anses Niinistö under sina år som president ha varit mycket skeptisk till Nato. Tidigare försvarsminister Jussi Niinistö säger till HS att Sauli Niinistö inte bara var Natokritisk utan snarare en Natomotståndare.

Flera källor berättar också om att president Niinistö inför riksdagsvalet 2015 kallade partiledarna till Talludden där han lät förstå att de inte ska göra Nato till ett valtema.

Niinistö själv säger att det det kunde ha blivit ett fiasko om han hade tagit ställning för ett Natomedlemskap utan tillräckligt stöd i riksdagen och från folket. Han medger också att han inte tidigare sett det som nödvändigt att gå med i Nato.

– Finland befann sig inte i en situation där det var nödvändigt för vår säkerhet, säger han.