Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag firas Försvarsmaktens fanfest

Riksparaden på försvarets fanfest - Spela upp på Arenan

Huvudfesten i Jyväskylä bjuder bland annat på paradmönstring och förbimarsch. President Sauli Niinistö skriver i sin dagorder att det är klokast att vara förberedd på det värsta.

I paraden deltar styrkor från armén, marinen, flygvapnet, Försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet och veteran- och frivilligorganisationer. Du kan se paraden här eller på Arenan med start klockan 11.50.

Trupperna som deltar omfattar fler än 1 150 personer, över 40 fordon och 15 luftfartyg.

I samband med förbimarschen ordnas också en överflygning med både finska Hornet-plan, och stridsflyg från andra länder som för tillfället deltar i en flygövning i Finland.

Några Hawk-plan deltar inte, eftersom de fortfarande har flygförbud efter att ett av dem störtade i mitten av maj.

Paraden tas emot av kommendören för flygvapnet, generalmajor Juha-Pekka Keränen. Paradtrupperna kommenderas av stabschefen för flygvapnet, brigadgeneral Timo Herranen.

President Niinistö: Klokast att förbereda sig för det värsta

President Sauli Niinistö, som också har rollen som Försvarsmaktens överbefälhavare, har på Twitter önskat alla en trevlig Försvarsmaktens fanfest och skickat ut överbefälhavarens dagorder.

I den skriver Niinistö att Rysslands brutala invasion av Ukraina har påmint oss om det omätliga värdet av fred och frihet.

”Ingen vill ha krig, men det är klokast att förbereda sig på det värsta”, skriver han. Han påpekar också att Finlands anslutning till Nato har inlett en ny era i vårt lands historia.

Försvarsmaktens fanfest firas på marskalk Mannerheims födelsedag och är en officiell flaggdag.