Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Resebyråer låter bli att berätta om superhettan i Sydeuropa – använder föråldrad väderstatistik

Bild tagen ovanifrån på människor som ligger på en sandstrand.
Bildtext Det har varit rekordvarmt på många håll i Sydeuropa de senaste somrarna, men det nämns inte i resebyråernas marknadsföring.
Bild: EPA-EFE / Jerry Lampen

Stora resebyråer lockar finländare att resa till Sydeuropa med rejält gammal väderstatistik som grund. Flera resebyråer använder medeltemperaturer från åren 1961–1990 som inte stämmer längre.

Finländarna reser nu mer aktivt än tidigare och många bokar resor via resebyråer, speciellt då de reser till Sydeuropa.

Populära resmål är bland annat Grekland, Spanien, Italien och Turkiet.

Yles granskning visar att flera av våra största resebyråer marknadsför sommarresor med felaktig information om hur hett det kan bli i de här länderna.

Gammal statistik från Foreca

Finlands största resebyrå Aurinkomatkat marknadsför resor till den populära ön Kreta i Grekland med information om att det under julidagar blir högst 28–29 grader varmt. Det här stämmer inte.

Yle har frågat Aurinkomatkat vad informationen grundar sig på. Aurinkomatkat uppger att statistiken är från Foreca, men att man inte har mer information om statistiken än så.

Yle kollar upp det här med Foreca som konstaterar att statistiken är från 1961–1990, med andra ord rejält föråldrad statistik. Sedan år 1990 har klimatförändringen bidragit till mycket varmare temperaturer än så här.

Under de senaste åren har det under juli varit 31–42 grader varmt på Kreta. Enligt prognoser kommer det också i år bli hett på Kreta.

Aurinkomatkat svarar inte på frågor om varför man inte använder nyare statistik.

Över 40 graders värme inte ovanligt

Också TUI och Tjäreborg använder väderstatistik som inte motsvarar sanningen. TUI vill inte uppge varifrån statistiken kommer, medan Tjäreborg säger att informationen kommer från nättjänsten Mittresväder.

Statistiken från Mittresväder är precis som Forecas från 1961–1990.

Enligt TUI och Tjäreborg bygger temperaturerna de listat på sina nätsidor på medeltemperaturer.

Det är inte bara informationen om temperaturerna i Grekland som inte stämmer. Resor till Spanien, Italien och Turkiet marknadsförs också med felaktiga uppgifter.

En skylt vid en väg visar att det är 38 grader varmt. Bilar kör på vägen och människor går på trottoaren.
Bildtext I april uppmättes över 38 graders värme i Andalusien i Spanien.
Bild: Salas / EPA

Ingenstans nämns de senaste årens heta somrar. Exempelvis i Sicilien var det i augusti år 2021 48,8 grader varmt och i Antalya i Turkiet i juli 44,8 grader. I Andalusien i Spanien var det redan i april i år 38,8 grader varmt.

Prognoserna tyder på att det i år också blir hett på många håll, kanske till och med rekordvarmt.

– Hetta utgör en hälsorisk speciellt för dem med en grundläggande sjukdom och äldre, säger meteorologen Lisa Haga.

Texten grundar sig på Yle Uutisets artikel Matka­toi­mistot eivät kerro Välimeren super­hel­teistä – tältä näyttävät tukalimmat päivät lempi­koh­teissa skriven av Vilma Romsi och Maria Tolsi. Översättning och bearbetning: Märta Nummenmaa.