Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Erkki Tuomioja kritiserar HS-artikel om Nato-process: Jag ångrar inget

Erkki Tuomioja, närbild.
Bildtext Erkki Tuomioja (SDP) har varit känd som Natokritiker. Han röstade ändå för Natomedlemskapet i riksdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det är farligt att hylla förvaltningens försök att åsidosätta demokratiskt valda ledare, anser Erkki Tuomioja. Han gör en liknelse med hur Finland deltog i Nazitysklands operation Barbarossa.

Finlands politiska ledning, med Sauli Niinistö i spetsen, bromsade de flesta försök att närma sig Nato under en lång tid. Det uppger flera personer som arbetar med säkerhetspolitik till Helsingin Sanomat.

Erkki Tuomioja (SDP), som har lång erfarenhet som utrikesminister, skriver i ett inlägg på Facebook att perspektivet i Helsingin Sanomats artikel är problematiskt. Enligt Tuomioja bygger artikeln upp en bild av en försvarsförvaltning som heroiskt kämpade för Nato, trots den politiska ledningens motstånd.

”Jag ser det som väldigt farligt och negativt att idealisera försök att kringgå presidenten, regeringen och riksdagen. Det här är en central fråga i ett land som förbinder sig till demokrati.”

Tuomioja gör en liknelse med hur Försvarsmakten kringgick regeringen och riksdagen och planerade anfallet mot Sovjetunionen år 1941, som en del av operation Barbarossa. Han skriver att han inte vill jämföra USA eller Nato med Nazityskland, utan betonar vikten av demokratiskt beslutsfattande.

Erkki Tuomioja är känd som Natokritiker, även om han röstade för Natomedlemskapet i riksdagen.

”Själv anser jag att jag aldrig har arbetat mot Finlands intresse, utan tvärtom precis som Niinistö haft just det i åtanke.”

”Jag ångrar alltså ingenting”, skriver Tuomioja.