Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny demonstration mot Nato i Stockholm kan försvåra Sveriges Natoprocess

Uppdaterad 04.06.2023 16:25.
Två kvinnor håller i PKK-flaggor på en demonstration utomhus vid en park.
Bildtext Många demonstranter viftade med PKK-flaggor under en demonstration mot Nato i Stockholm under söndagen. Turkiet klassar PKK som en terrororganisation.
Bild: Yle / Katja Johansson

Hundratals människor har demonstrerat mot Nato i Stockholm under söndagen. Demonstrationen, där man bland annat skrek ”Erdoğan upp och ner”, väcker ilska i Turkiet.

Demonstrationen ordnades av nätverket Allians mot Nato med många som deltog till stöd för det kurdiska arbetarpartiet PKK.

Turkiet har anklagat Sverige för att vara en fristad för PKK som är terrorstämplad i Turkiet, EU och USA.

Många av demonstranterna viftade med PKK-flaggor och riktade kritik mot bland annat Natochefen Jens Stoltenberg, men också USA:s president Joe Biden och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Demonstranterna viftade också med flaggor föreställande Abdullah Öcalan, grundare och ledare för PKK.

Människor står med ryggen mot kameran klädda i reflexvästar där det står "Free Öcalan".
Bildtext PKK:s ledare Abdullah Öcalan pryder reflexvästar som två demonstranter har på sig.
Bild: Yle / Katja Johansson

”Inga Erdoğanlagar i Sverige”

Bland demonstranterna fanns det oro för att den svenska politiken lämnas över till Turkiet.

Demonstranterna kritiserade flera svenska politiker som de menar att böjer sig för Turkiet och ”gör vad som helst för att gå med i en krigsallians”.

– Nej till Nato, ja till fred. Inga Erdoğanlagar i Sverige, Erdoğan upp och ner, ropade demonstranterna följt av ramsan:

– Inte en soldat, inte ett gevär, inte ett öre till Natos militär!

Protest mot Nato i Stockholm: "Inte ett öre till Natos militär!" - Spela upp på Arenan

Turkiet uppmanade svenska myndigheter att stoppa manifestationen, men polis lät de drygt 300 demonstranterna vara i fred.

President Erdoğans talesperson har uppgett att ”svenska myndigheter måste förhindra PKK-medlemmar från att demonstrera om de menar allvar i Natoprocessen”.

Demonstranter går över en gata.
Bildtext Demonstranterna ropade flera kritiska Erdoğan-ramsor då de gick på Stockholms gator.
Bild: Yle / Katja Johansson

Demonstrationen kan sätta ytterligare käppar i hjulen för Sverige som väntar på att få grönt ljus av Turkiet och Ungern för att få gå med i Nato.

Flera svenska demonstrationer mot Nato och Turkiet har väckt ilska i Turkiet, vilket lett till att turkar gett sig ut på gatorna för att protestera mot att Sverige välkomnas i Nato.

Stoltenberg: ”Förstår att Turkiet har svårt att se förbi demonstrationerna”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterade demonstrationen efter ett möte med Recep Tayyip Erdoğan i Turkiet.

– Jag förstår att Turkiet har svårt att se förbi demonstrationerna mot Nato och Turkiet i Sverige, men yttrandefriheten är en viktig del av demokratin.

Stoltenberg konstaterar att Sverige har uppfyllt alla de krav som Turkiet lagt på landet och att det är dags att Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan.

– Turkiet har legitima säkerhetsfarhågor, men Sverige har tagit konkreta steg och exempelvis gjort ändringar i grundlagen och trappat upp arbetet mot terrorism.

Stoltenberg hoppas fortfarande att Sverige är Natomedlem före Natomötet i Vilnius i juli. Parter från Sverige, Turkiet och Nato ska träffas vecka 24.

Artikeln har uppdaterats 4.6.2023 klockan 16.25 med Stoltenbergs kommentarer.