Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massdemonstration i Warszawa – en halv miljon polacker protesterade mot regeringen

Hundratusentals demonstranter har flockats på gatorna i den polska huvudstaden Warszawa på söndagen. - Spela upp på Arenan

Hundratusentals människor uppges ha deltagit i en protest i Polens huvudstad Warszawa på söndagen. Demonstranterna protesterade mot den polska regeringens politik.

Kring en halv miljon människor trängdes på gatorna i centrala Warszawa på söndagen i en massprotest mot den polska regeringen och det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa.

En del i det långa demonstrationståget bar masker på Lag och rättvisa-partiets ledare Jarosław Kaczyński med ordet ”skam” skrivet över ansiktet.

Enligt den polska oppositionen är det här en av de största regeringskritiska demonstrationerna i Polen sedan kommunismens fall.

Demonstrationen ordnades på årsdagen av valet 1989. Det valet var det första fria och demokratiska valet som ordnades i Polen efter decennier av kommunistiskt styre.

Massdemonstration i Warszawa, Polen 4.6.2023.
Bildtext Hundratusentals polacker tog över gatorna i huvudstaden på söndagen – under en av de största regeringskritiska demonstrationerna i landet sedan kommunismens fall.
Bild: EPA-EFE

Polens före detta premiärminister, oppositionsledaren Donald Tusk ledde protestmarschen och enligt honom demonstrerade man mot korruption och svindleri, för demokrati, fria val och för EU.

– Jag har deltagit i många marscher men jag har aldrig sett en protest av den här storleksordningen med sådan energi, säger en av demonstranterna i Warszawa till nyhetsbyrån Reuters.

– Det känns som ett genombrott, som fjärde juni 1989, konstaterar Jacek Gwozdz, till vardags IT-specialist i Nowy Sacz i södra Polen, med en hänvisning till valdagen för 34 år sedan som förde fackföreningen Solidaritet till seger.

Även Solidaritet-grundaren, före detta presidenten och Nobelpristagaren Lech Wałęsa deltog i söndagens demonstration i Warszawa.

Källa: AFP, Reuters