Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-expertens dystra dom efter Valtteri Bottas nya mardröm: ”Tragiskt att titta på – gissar att han spelar teater utåt”

Valtteri Bottas diskuterar med Alfa Romeos personal.
Bildtext Det är djupa pannveck i Alfa Romeos läger.
Bild: XPB Images

Sex tävlingar utan poäng, en bil som inte fungerar och ett stall som inte hittar problemet. Valtteri Bottas upplever en mardrömsstart på F1-säsongen. Tragiskt att titta på, tycker Yle Sportens expert.

Skratten var långt borta i Viaplays sändning då Valtteri Bottas kommenterade sin insats i Spaniens GP.

– Jag hade ingen fart i något skede av loppet. Det skulle vara trevligt att peka på orsaken, men jag vet inte vad det berodde på.

Bottas slutade 19:e i loppet – näst sist och helt chanslös.

Yle Sportens expert Fredrik af Petersens, på plats i Barcelona, konstaterar det uppenbara:

– Det har gått fullständigt snett för Alfa Romeo och Bottas efter premiären. Och även om man frågar varför så får man inget riktigt ärligt svar. Men att något inte stämmer i stallet är helt klart.

– Det är nästan tragiskt att se hur tungt det går. Det kan vara svårt att ta sig ur en negativ spiral, och jag tror inte att det här bara hänger på Bottas. Kombinationen med bilen fungerar inte. Han sliter ont för sig själv och för stallet.

”Är inte bortglömd”

Bottas gick i mål som åtta i premiären i Bahrain. De sex följande tävlingarna har slutat med placeringar mellan elva och nitton.

Af Petersens har sett Bottas på nära håll – senast under den här helgen i Barcelona – och upplever inte att finländaren känns uppjagad av de svaga resultaten.

– I torsdags var vi femton journalister runt honom, så han är verkligen inte bortglömd här. Han svarade utförligt, skrattade då och då och var på gott humör. Den optimismen hjälper ju inte någonstans om bilen inte fungerar. Jag gissar att han spelar lite teater utåt och sedan är det en annan, mer kritisk, Bottas internt.

– Det är förarens uppgift att kritiskt säga vad han upplever är fel i bilen. Stallet ställer krav på förarna, men då måste de också fixa en bil som håller måttet.

Valtteri Bottas inför formel 1-lopp.
Bildtext Valtteri Bottas har bara plockat fyra poäng så här långt.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Stallkamraten Zhou Guanyu har en liknande resultatkurva. Kinesens niondeplats i Barcelona var ett ljus i mörkret för Alfa Romeo.

– Mycket hänger också på personalen och det är svårt för de mindre stallen att locka de bästa tekniska hjärnorna. Alfa Romeo har duktiga killar, men de håller inte samma klass som exempelvis i Mercedes eller Red Bull.

Mercedes räcker inte till

Om Alfa Romeos säsong har varit rätt ensidig åt det negativa hållet, ligger Max Verstappen i andra änden av spektrat. De två senaste årens världsmästare stormar mot en ny VM-titel.

Verstappen har varit topp två i varje tävling och i Spanien kom femte segern.

– Sjufaldige mästaren Lewis Hamilton var tjugofyra sekunder efter. Det säger egentligen allt. Ren utklassning, kombinationen Max Verstappen och Red Bull är helt oslagbar just nu.

Lewis Hamilton ler.
Bildtext Lewis Hamilton tog säsongens andra pallplats.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Hamilton och George Russell fyllde pallen på varsin sida om Verstappen. Mercedes fick effekt på sina uppdateringar – åtminstone för att säkra stallets andra och tredje pallplats för året.

– Uppdateringarna fungerade, men de räcker inte till. Om man är tjugofyra sekunder efter har man inte den standard som man vill ha. Jag är helt övertygad om att Red Bulls Sergio Perez hade blivit tvåa utan sin kvalmiss i går.

Kampen bakom Verstappen fortsätter om två veckor i Kanada.

Diskussion om artikeln