Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Opec och Ryssland satsar på minskad oljeproduktion

Uppdaterad 04.06.2023 21:59.
Opecs logotyp utanför högkvarteret i Wien.
Bildtext Opecländerna och Opec+ sammanträdde under helgen i Opecs högkvarter i Wien i Österrike.
Bild: Lehtikuva

På söndagen meddelade såväl Ryssland som de oljeproducerande Opecländerna att man kommer att fortsätta med minskad oljeproduktion år 2024. Opec uppges minska sin produktion med 1,4 miljoner fat olja per dag jämfört med nuvarande produktionsmål.

I mars minskade Ryssland sin oljeproduktion med minst en halv miljon fat per dag. På söndagen meddelade vice premiärminister Aleksandr Novak att begränsningen fortsätter till slutet av nästa år.

Tillkännagivandet kom efter ett möte inom gruppen Opec+, alltså de tretton Opec-länderna utökade med ett tiotal andra oljeproducerande länder, inklusive Ryssland.

Även de oljeproducerande Opec-länderna meddelade på söndagen att man minskar sin oljeproduktion under nästa år.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uträkningar minskar Opec sin produktion med 1,4 miljoner fat olja per dag under 2023 jämfört med nuvarande produktionsmål.

Aleksandr Novak sa senare på fredagskvällen i en kommentar till den ryska tv-kanalen Rossija-24 att Opec+-länderna har minskat sin oljeproduktion med 3,66 miljoner fat per dag. Enligt den ryske vice premiärministern är oljemarknaden nu mer eller mindre i balans.

Opec+ meddelade i april att man minskar produktionen av råolja med över en miljon fat om dagen, men oljepriset har inte stabiliserats. Ett fat olja är 159 liter.

Saudiarabien vrider åt kranen

Saudiarabien meddelar i sin tur att landet minskar sin oljeproduktion med en miljon fat om dagen.

Nedskärningen gäller i juli, men ”kan fortsättas efter det”, meddelade den saudiske energiministern, prins Abdulaziz bin Salman.

I mars i år producerade Saudiarabien drygt tio miljoner fat råolja per dag, så en åtstramning på en miljon fat är en kännbar minskning.

Analytiker hade inför Opec+-mötet väntat sig att oljeproduktionen skulle bibehållas ungefär på nuvarande nivå.

Källa: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 21.53 med fler detaljer.