Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda teaterförening bjuder på ampra prinsessor och bortkollrade grodprinsar: “Vi får se om det ska pussas alls”

Uppdaterad 05.06.2023 15:15.
Grodor på hög i Grodprinsen.
Bildtext Mycket grodor vid gamla kvarnen i Vanda i år.
Bild: Mikael Häggblom

Det är full rulle vid den gamla kvarnen i Kyrkobyn i Vanda. Grönklädda figurer med jättelika ögon svassar omkring och kväker förväntansfullt. Prinsessor och andra kungligheter är lika uppspelta inför premiären av Grodprinsen.

Tre prinsessor sitter på varsin stol intill scenen. Amanda Vermilä, Hanna Klemt och Lena Stöhr tycker alla att det är spännande inför premiären.

– Det är också jätteroligt, säger Vermilä.

Hon får medhåll av Klemt, som också tycker det är lite skrämmande. Tjejerna har jobbat hela våren med sina roller och visst har det sina utmaningar.

– Jag kan inte tro att det är premiär redan. Tiden har gått så fort och nu hoppas jag att alla repliker sitter som de ska, berättar Lena Stöhr.

Grodorna övar inför måndagens premiär. - Spela upp på Arenan

På frågan om det blir att pussa några grodor blir svaret ett skratt och ett absolut förnekande.

– Jag tänker då inte pussa några grodor, utbrister Amanda Vermilä. De skrattar åt mig så jag vägrar att ens tala med dem, fortsätter hon.

En modern version av bröderna Grimm

Vanda teaterförenings version av Grodprinsen är trogen den gamla sagan som skrevs av bröderna Grimm och publicerades för första gången år 1812. Men Mia Portin-Söderholm har omarbetat originalet och hittat en helt ny ingång till den gamla berättelsen.

– Jag började fundera över Henrik som i originalet var väldigt nedstämd efter bröllopet. Varför var han det, månntro, frågar hon.

Prinsessor i pjäsen Grodprinsen.
Bildtext Hur mycket grodor som ska pussas är lite oklart.
Bild: Mikael Häggblom

Utan att yppa desto mera om handlingen kan man säga att det från de allra första stunderna i den första scenen står klart att vi har att göra med en modern pjäs, med moderna spörsmål. Prinsen, som spelas av Eemil Bärlund känner inga prinsessor och vill hellre gifta sig utanför sitt eget stånd. Och det är då problemen börjar.

– Kungahuset är en rätt dysfunktionell familj och det märks på prinsessan. Frågan är om det alls ska bli några pussar alls, säger Portin-Söderholm kryptiskt.

Kungen smakar på grodsoppa.
Bildtext Konstiga tyska kockar som vill bjuda på grodor åt kungen.
Bild: Mikael Häggblom

Inbrott, igen

Vanda teaterförening flyttade ut till den gamla kvarnen för några år sedan då den gamla spelplatsen vid Veininmylly stängdes. Det nya stället är förvisso idylliskt men för med sig en hel del utmaningar.

– Det är nog lite svårt när det inte är vårt eget ställe. Vi hyr en container för våra saker och i år har vi haft besök av tjuvar igen.

För ett par år sedan blev föreningen av med all sin elektronik då tjuvar bröt sig in i den gamla kvarnen. Den här gången besparades teatergänget av förluster.

– De hade bara bytt ut låset till containern men som tur var inget stulet, berättar Portin-Söderholm. Men visst känns det ju otryggt fortsätter hon.

Premiären för Grodprinsen är måndagen den 5 juni och spelas totalt tio gånger med sista föreställningen den 20 juni.

Diskussion om artikeln