Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyj ”på gott humör” på tredje födelsedagen bakom galler

Uppdaterad 04.06.2023 23:07.
Demonstration för Navalnyj i Helsingfors.
Bildtext Även i Helsingfors ordnades på söndagen en demonstration för att uttrycka stöd för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj meddelade på söndagen att han var vid gott mod på sin tredje födelsedag bakom galler. Detta trots att han igen har tillbringat tid i en isoleringscell.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vaknade i en ”straffcell” på sin 47-årsdag på söndagen. I en hälsning som publicerades på sociala medier konstaterade han att det var 16:e gången han placerats i isolering.

Navalnyjs team uppger att han har utsatts för trakasserier i fängelset och placerats i en ”straffcell” för smärre förseelser. Enligt hans anhängare försöker de ryska myndigheterna bryta ner Navalnyj.

”På sin födelsedag måste man vara ärlig med sig själv, så jag ställer mig själv frågan: är jag verkligen på gott humör eller tvingar jag mig att känna så? Jag svarar: jag är det faktiskt”, resonerade Navalnyj.

Han medger att han förstås hellre inte hade vaknat i ”detta helveteshål”, utan i stället ätit frukost med sin familj och ”fått pussar på kinden av mina barn och öppnat presenter...”

”Men livet är sådant att samhälleliga framsteg och en bättre framtid endast kan uppnås om ett visst antal människor är redo att betala priset för sin rätt att tro och tänka fritt”, konstaterade Navalnyj, som har kallats ”president Vladimir Putins ärkefiende”.

Enligt Navalnyj kommer det en dag då det ”inte är farligt utan vardagligt att tala sanning och förespråka rättvisa i Ryssland”.

Under söndagen greps över 100 personer som deltog i demonstrationer för att uttrycka sitt stöd för Navalnyj på olika håll i Ryssland, uppger frivilligorganisationen OVD-Info. Demonstrationer ordnades bland annat i Moskva och Sankt Petersburg.

Källa: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 23.07 med OVD-Infos uppgifter om flera gripna demonstranter.