Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Zlatan Ibrahimovic tittar upp mot arenapubliken och applåderar.
Bildtext Den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic hyllades av Milans supportrar i den sista ligamatchen mot Hellas Verona.
Bild: IMAGO/Marco Canoniero/ All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Zlatan avslutar sin karriär

Sveriges främsta fotbollspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, lägger ner sin fotbollskarriär. Det bekräftade han på en presskonferens natten till måndag.

– Jag är verkligen glad över vad jag åstadkommit. Jag är glad och stolt att min karriär varade så länge. Jag vill tacka alla omkring mig som gav mig styrkan, adrenalinet och passionen att fortsätta, sa han.

Zlatan sa att han hade hållit beslutet hemligt för alla, till och med för sin familj.

Ett av Ateneums mest älskade verk håller på att vittra sönder

Ett av Ateneums mest älskade verk, Thesleffs blyertsteckning från 1894–95, kanske aldrig kommer att visas mer. Originalet är för skört för att visas på långa utställningar.

– Det är väldigt sorgligt. Det här självporträttet är ett av de mest intressanta och betydande för mig personligen. Verket är så mystiskt och tilltalande. Trots dess lilla format och minimala färgskala är det väldigt kraftfullt, säger specialforskaren Anu Utriainen på Ateneum.

Tre av tio vindkraftsprojekt till havs får tummen ner av Försvarsmakten

Många planerade vindkraftsprojekt till havs skjuts ner av Försvarsmakten. Mellan januari 2011 och april 2023 gav försvaret negativa utlåtanden om 16 planerade parker till havs, med sammanlagt drygt 1 400 vindmöllor.

Från Försvarsmaktens sida betonar man att den lagstadgade områdesövervakningen måste gå att genomföra. Vindmöllornas roterande vingar stör försvarets radarsignaler, vilket gör att det kan uppstå blinda fläckar i övervakningen.

Tysklands hantering av klimataktivister får kritik

Demonstranter som stoppar biltrafiken genom att klistra sig fast vid vägar och gator har nästan blivit en del av vardagen i Tyskland.

Aktionerna utförda av gruppen Letzte Generation – den sista generationen – har inte bara satt känslorna i svall bland drabbade bilister, utan i allt högre grad också blivit en politisk fråga.

En omfattande razzia som gjordes mot klimataktivister i slutet av maj har till och med fått FN:s generalsekreterare att reagera.

Ryssland påstår sig ha avvärjt en ukrainsk storoffensiv

Rysslands försvarsministerium uppgav natten till måndagen att Ukraina försökte inleda en storoffensiv i de södra delarna av Donetsk-regionen tidigt på söndag morgon, men att försöket slogs tillbaka av ryska styrkor.

Det ryska försvarsministeriet hävdar att ryska styrkor dödade 250 ukrainska soldater och förstörde 16 stridsvagnar, 3 pansarskyttefordon och 21 andra bepansrade fordon. Det finns inga oberoende uppgifter om det här.

Läs det senaste om läget i Ukraina.

Väder:

I landets södra och mellersta delar bjuder dagen på växlande molnighet, i öst några regnskurar, annars uppehåll. Dagens högsta temperatur är 14 till 19 grader. I norr halvklart till mulet och regnskurar, med en temperatur på 8 till 13 grader.

Svag eller måttlig, på dagen lokalt frisk och byig västlig till nordvästlig vind.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.