Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Cancerläkaren Peter Strang: Jag tror på den goda döden – att få dö smärtfri och fridfullt

En man med glasögon ser rakt mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Finlandssvenska cancerläkaren Peter Strang är Sveriges första professor i palliativ medicin, vård i livets slutskede, vid Karolinska Institutet.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I 40 år har han mött döden på sitt jobb. Döden är sorglig och tung – och många gånger orättvis. Men i bästa fall också god. Cancerläkaren Peter Strang sommarpratar om den goda döden – och om livet.

– Jag förstår att ”den goda döden” kan upplevas som ett hån när vi vet att det finns så många som vill leva, men som inte får göra det, säger Peter Strang.

Han vill inte förminska det faktum att döden kan göra ont på många olika plan.

– Det är svårt för den som är sjuk att lämna det enda man känner till, nämligen livet. Och det gör ont att bli lämnad kvar. Ändå är det så att vi alla någon gång måste lämna det här livet och då finns det något som kan kallas för en god död.

Efter snart 40 år som läkare vid gränsen mellan liv och död har Peter lärt sig vad den goda döden består av.

– Det innebär framförallt att man är klar med livet, kanske till och med mätt på livet. Viktiga mål har uppfyllts, livet har blivit en helhet utan någon känsla av ett olevt liv. Att man får fullgod hjälp med smärta och andra symptom är av stor vikt för en god död, säger han.

I dag sommarpratar Peter Strang om döden – men mest om livet. I otaliga samtal med döende patienter har han lärt sig vad som är viktigast så länge vi lever.

Professorn & cancerläkaren Peter Strang: Jag har lärt mig mycket om livet när jag jobbat med dödssjuka patienter

56:55

Kunskapen om modern smärtlindring borde spridas till alla sjukhus

Peter Strang är född och uppvuxen i Gamlakarleby, men flyttade efter studenten till Sverige för att studera till läkare. Där blev han så småningom landets första professor i palliativ medicin, alltså vård i livets slutskede.

– Redan under mitt första vikariat som läkare insåg jag att jag brinner allra mest för de patienter som är svårast sjuka. De som inte längre kan botas och som ganska få brydde sig om då för 40 år sedan. Jag insåg att där finns så mycket att göra, säger Peter.

Under de decennier han jobbat med palliativ vård har det skett en fantastisk utveckling, speciellt inom specialsjukvården.

– Om vi gör en modern smärtanalys och skräddarsyr behandlingen, kommer mer än 90 procent av patienterna att bli helt smärtfria eller nästan smärtfria, säger han.

Ändå vet man att hälften av alla patienter i sjukvården har störande smärta, trots att moderna metoder finns för smärtlindring.

– Därför behöver den här kunskapen om smärtbehandling komma ut i all sjukvård, så att den inte enbart finns på palliativa enheter.

Svartvit bild av en liten pojke som står på en flotte.
Bildtext Peter firade alla sina barndomssomrar vid sommarstugan i Österbotten. Där lärde han sig naturens, årstidernas och dygnets rytm som kan trösta den som sörjer.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

En god död innebär att också själen vårdas

Den goda döden handlar i lika stor utsträckning om själslig smärtlindring.

– Att få lämna jordelivet i frid, utan gnagande konflikter och utan skuldfrågor som man inte löst, det är en gåva. Och när det verkligen är mot slutet och bara dagar kvar, då vill man bli sedd som den person man är, med alla nyanser, säger Peter.

Vid sidan av den fysiska dimensionen pratar man inom den palliativa vården därför om ytterligare tre dimensioner.

– Den psykiska dimensionen med allt det själsliga, alltså oron, ångesten och glädjen. Den sociala dimensionen, alltså relationerna och sammanhangen. Och den existentiella dimensionen, alltså de stora frågorna om livet, döden och det som ger mening, förklarar han.

Peter Strang står och ler framför en dörr till Karolinska institutet.
Bildtext Peter Strang har gjort en lång karriär inom den palliativa vården. Han har bland annat varit överläkare vid Stockholms sjukhem och professor i onkologi och palliativ medicin vid Karolinska institutet.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Viktigt att de anhöriga har det bra

För att kunna dö en fridfull död är det viktigt att ens nära och kära har det bra.

– Innan man dör vill man veta att de kommer att klara sig, för den vetskapen skapar ett lugn, säger Peter.

I livets slutskede är den mänskliga kontakten viktig.

– ”Sprutan är viktig, men personen som håller i sprutan är ibland viktigare”, brukar vi säga inom den palliativa vården.

I dag sommarpratar Peter Strang om livet och döden och vad han lärt sig i samtal med sina patienter.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Carola Häggkvist: När löven faller

Pharrell Williams: Happy

Marianne Häggblom & Tidens brus: Spegling

Stefan Jämtbäck feat. Ulla-Carin Börjesdotter: Döden tänkte jag mig så

Toni Braxton: Un-break My Heart

Rag’n’Bone Man: Human

Bianca Ingrosso: Blomstertid

Il Divo: Over The Rainbow

Diskussion om artikeln