Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Stanley Cup-finalens andra akt – kopplar Vegas greppet eller kvitterar Florida?

Uppdaterad 05.06.2023 22:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL, andra finalen: Vegas Golden Knights - Florida Panthers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Match nummer två i finalserien är stor. Tar Vegas en 2–0-ledning finns risken för att Florida i praktiken är slaget. Om Panthers å andra sidan kvitterar kan vi ha framför oss en av de mest spännande finalserierna på länge.

Vegas Golden Knights–Florida Panthers

Klockan 03.00, TV2 och Arenan
Kommentator: Anders Nordenswan

Vegas var bättre i final nummer ett och vann rättvist. Ändå fanns det mycket av de tidigare playoffomgångarnas Florida i matchen: Panthers skapade tillräckligt med målchanser för att vinna, stod upp fysiskt och Sergej Bobrovskij var bra.

Ny match och ny situation. Tar Vegas en 2–0-ledning efter att ha fortsatt dominera matchbilden, växer lagets självförtroende till sådana mått att det är svårt att se hur Florida ska kunna utmana på allvar.

Om Panthers å andra sidan har lär lärt sig av misstagen i första finalen och lyckas få mer ut av sina nyckelspelare, kan det mycket väl hända att favoriten Vegas har en obehaglig hemmamatch framför sig.

Finländarna: Är Luostarinen tillbaka?

Vegas Golden Knights har som bekant inga finländare i truppen. Florida i sin tur har optimalt tre stycken: kaptenen Aleksander Barkov, Anton Lundell och Eetu Luostarinen, som brukar spela i Lundells tredje kedja.

Luostarinen skadade sig i sista konferensfinalen mot Carolina och kunde inte vara med i första finalen. Det är ett stort avbräck för Panthers, då Luostarinen blivit något av en skiftnyckel för coachen Paul Maurice: Eetu är som en mindre talangfull version av Barkov – dräller aldrig med pucken och ser helheten.

Eetu Luostarinen och Anton Lundell jublar.
Bildtext Eetu Luostarinen och Anton Lundell är viktiga kuggar i Panthers maskineri.
Bild: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

Anton Lundell hörde till Floridas piggaste spelare i första Vegas-mötet: fyra skott och en assist. Får han Luostarinen tillbaka bredvid sig kan kedjan med Sam Reinhart som tredje länk vara ett segervapen för Panthers. Tyvärr är det mycket osäkert ifall Luostarinen är tillbaka.

Aleksander Barkov har enorma förväntningar på sig. Så är det när man förtjänar 10 miljoner dollar per säsong och har ”C” på bröstet. Lagkaptenen och förstacentern måste dominera både defensivt och offensivt för att Panthers ska slå Vegas. På basis av de sista 50 minuterna av första finalen är han redo för det.

Håll ett öga på: Lyckas Vegas dominera mittfilen och neutrala zonen?

I första finalen var Golden Knights bättre på att spela sitt spel än vad Florida var på sitt. Speciellt i period tre. Vegas har tagit sig till final genom att dominera området mellan de blå sträcken och framför båda målen. Det har lett till att Vegas kontrollerat flödet.

Lyckas Vegas också mot Florida med att vara i förarsätet gällande ”hur matcherna spelas”, slutar nästa varje spelsekvens med tekning i Panthers defensiva zon. Det skapar i längden ett övertag i chanser och frustrerar dessutom motståndarna. Då blir det misstag och dumma utvisningar för Vegas motståndare.

Speciellt om Floridas matchvinnare Matthew Tkachuk kan neutraliseras är det en stor fjäder i hatten för Vegas system. Allra bäst för Golden Knights är det såklart om både Tkachuk och hans center Sam Bennet tappar humöret som i match ett och skickas av isen.

Kommentatorn tippar: Panthers kvitterar

Florida hade tillräckligt med målchanser för att vinna första finalen. Dessutom släppte Sergej Bobrovskij ett slappt mål in. Tippar att det blir förändring på båda punkterna. Panthers vinner med uddamålet.

Diskussion om artikeln