Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krönika: Är du rädd nu, Zlatan? Kärleken till fotbollen brann hela vägen för en fullständigt unik personlighet

Zlatan Ibrahimovic tackar publiken.
Bildtext Farvälet till San Siro blev känslosamt för Zlatan Ibrahimovic.
Bild: All Over Press

En speciell spelare, en unik person, ett plötsligt slut. Zlatan Ibrahimovic sätter punkt för en karriär som är svår att jämföra med något annat.

Jag är rädd för att sluta eftersom jag inte vet vad som väntar mig. För varje dag som går närmar jag mig det ögonblicket och jag inser att jag blir mer och mer rädd.

I sin bok Adrenalina berättade Zlatan Ibrahimovic öppet om sin ångestkänslor för ett par år sedan. För att sluta, för ett liv utan adrenalinet pumpade i ådrorna, för en vardag utan mönster och tidtabeller.

Är du rädd nu, Zlatan?

– Alla tror att jag inte har några känslor för att jag är Stålmannen. Och jag är Stålmannen, men med ett stort hjärta, sa en 41-åring med en famn full av känslor i natt.

På San Siro kom tårarna, på fotbollens La Scala kom det plötsliga men också väntade avskedet. En sanslös fotbollskarriär som har spänt över fyra årtionden är över, en sargad, skadad och åldrad kropp klarar inte mer.

Spjutspets i mer individuell sport

Från första till sista bildrutan har Zlatan Ibrahimovic varit en fullständigt unik personlighet i fotbollen. Han har vunnit överallt, han har varit frontfiguren i storklubbar i alla stora ligor, han har en förmåga att prata i rubriker som få.

Mer än något annat har vi som tittat på fått se en virvlande odyssé genom en fotboll i förändring.

Då Zlatan Ibrahimovic bröt igenom bruset vid millenieskiftet spelades det allsvensk fotboll på slitna arenor som närmast var idrottsplatser. Ute i Europa var i sin tur sportens största brytningstid fortfarande några år bort.

Mer, större, snabbare.

Under de senaste tjugo åren har Fotbollseuropa sprungit i en sanslös takt med Zlatan Ibrahimovic som ett ansikte för utvecklingen. Han blev en spjutspets i en allt mer individuell sport, han och agenten Mino Raiola letade ständigt nya jaktmarker för att sätta prägel på historien.

I Ajax såg fotbollsvärlden honom, i Juventus blev Zlatan en vinnande fotbollsmaskin. Sedan kom Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, Los Angeles och en sista scudetto i Milan – en slutpunkt långt borta från de saudiska pengarna som lockar allt fler av superspelarna i Zlatans era.

Zlatan Ibrahimovic firar ligatiteln 2022.
Bildtext Sista stora triumfen kom då Milan säkrade ligatiteln för ett år sedan.
Bild: Marco Canoniero/Shutterstock/All Over Press

Mål, titlar och rekord – Zlatan har en meritlista som gör honom till den tveklöst största spelaren i svensk fotboll. Dessutom nådde han dit med en repertoar av trollkonster som uppfann nya konstgrenar i sporten.

Sista säsong med fåfänga förhoppningar

De fem senaste åren har många gäspat åt det ensidiga lejonpladdret, jämförelser med gud och allt möjligt annat med övernaturliga krafter. Lika många har inte kunnat smälta tio poäng till Qatar och oförmågan att se det stora sammanhanget.

Smutsar det ner karriären?

Zlatan Ibrahimovic kommer alltid att vara en omtvistad karaktär, men han har tänt hoppet hos otaliga unga med invandrarbakgrund och skrivit en berättelse som saknar motstycke.

Zlatan Ibrahimovic i landslaget.
Bildtext Med 62 mål är Zlatan Ibrahimovic alla tiders bästa målskytt i svenska herrlandslaget.
Bild: All Over Press

Det sista kapitlet blev 144 minuter fotboll på en hel Serie A-säsong, en uppvisning i sårbarhet och skörhet som till slut ändå fick plats i en sannsaga. Skador och nya bakslag har plågat Zlatan, det har känts som en kuliss med fåfänga förhoppningar om att det trots allt ska gå.

Under den sista perioden i Milan har han i intervjuer pratat om att åldern har kommit ikapp honom, i sin bok berättade han om sin största kärlek.

Oavsett om du heter Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi och har vunnit allt tio gånger om ligger en grundbultande kärleksförklaring till spelet fotboll alltid på botten.

Då sporten rusar vidare kan det vara värt att ta med sig från en färsk fotbollspensionär.

Diskussion om artikeln