Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Plötsliga hjärtbekymren gav Lina Lehtovaara skrämselhicka – nu lever stora domardrömmen om sommarens VM-final: ”Hade tur – behövdes bara lite vila”

Lina Lehtovaara.
Bildtext Lina Lehtovaara siktar på att få döma VM-finalen.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Den internationellt meriterade domaren Lina Lehtovaara förbereder sig för sommarens stora utmaning – fotbolls-VM. Drömmen höll på att gå i kras då hon fick reda på en hjärtmuskelinflammation bara dagar efter att hon blivit vald.

Lina Lehtovaara fick i vintras veta att internationella fotbollsförbundet Fifa valt henne till den grupp av domare som får döma matcherna i damernas fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

I samma stund inleddes förberedelserna, som ändå inte gått helt utan bakslag. Hon drabbades av en hjärtmuskelinflammation då hon skulle ta sig igenom de obligatoriska fysiska testerna för de kommande VM-domarna på Fifas domarläger i Qatar.

– Alla fattar att det är allvar då det handlar om hjärtat. Jag vilade ordentligt i ett par veckor. Jag hade tur på så sätt att jag förstod att ta det lugnt i tid, därför behövde jag endast vila en kort tid. Men klart att det var tungt ett tag, säger Lehtovaara.

Lehtovaara hann redan frukta det värsta – att inte få döma på VM.

Men efter att hon återhämtat sig fick hon i stället göra fysiktesterna i Eerikkilä för att visa att hon är tillbaka i normalt fysiskt skick. Testerna klarade hon galant.

– Det är väldigt belönande att få vara med, så känslorna har varit hisnande sedan jag fick beskedet att jag är vald.

Drömmer om VM-finalen

Damernas fotbolls-VM är större än någonsin tidigare med 32 deltagande länder. Sammanlagt 64 matcher ska spelas, och Lehtovaara tror och hoppas på att få vissla i minst tre av dem.

Vem som visslar vilka matcher klarnar först under VM-turneringens gång, men för Lehtovaara är den personliga målsättningen klar.

– Det skulle vara dumt att säga att man inte siktar på en VM-final. Det gör väl alla som är uttagna dit. Man måste ändå komma ihåg att konkurrensen är tuff.

– Det gäller att göra väl ifrån sig då man får chansen, men allt ligger inte i mina egna händer. Mycket beror på vilka lag som spelar, vilka lag som avancerar, från vilka världsdelar de kommer, och sådana saker kan jag inte påverka.

Lina Lehtovaara tränar.
Bildtext Lehtovaara klarade de obligatoriska löptesterna i Eerikkilä.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Duger inte för herrligan i Finland

Klassläraren från Pargas har bland annat dömt Champions League-final och EM-semifinal. Men trots att hennes meriter är historiska ur finländsk synvinkel börjar hon tappa tron på att någonsin få krossa glastaket och döma ligamatcher inom den finländska herrfotbollen.

I Finland har hon fått döma herrmatcher på division 1-nivå, men fotbollsligan har inte öppnat dörren för henne.

– Ärligt sagt så vet jag inte om det kommer att ske för min del så länge vissa personer bestämmer de här sakerna. Jag skulle hoppas att mina internationella meriter skulle väga till min fördel, och hoppas åtminstone att de damdomare som kommer efter mig får det lättare att ta sig fram inom herrfotbollen.

– Jag vill tro att jag skulle fixa en match i ligan precis lika bra som de som dömer där i dag, om inte till och med bättre.

Lina Lehtovaara är en av världens bästa, men för damdomare står inte alla dörrar öppna: "Någon måste ta första steget" - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln