Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saga Andersson har hittat säkerheten – färska personliga rekordet kan vara början på något stort: ”450 är absolut inte min limit”

Saga Andersson gör sig redo för ett hopp.
Bildtext Saga Andersson var på hugget i den nordiska mästerskapen i slutet av maj.
Bild: SUL / DECA TEXT&BILD

Stavhopparen Saga Andersson har inlett friidrottssäsongen strålande. Hon förbättrade sitt personliga rekord med fem centimeter då hon klarade 450 i de nordiska mästerskapen för en dryg vecka sedan.

Den finländska sommaren visar sig från sin sämsta sida då Yle Sporten tar del av Saga Anderssons träningspass. Det är kallt och blåsigt så hon väljer att träna i idrottshallen i Kvarnbäcken i Helsingfors.

Men stämningen är uppsluppen. Hon för en konstant och ivrig dialog med sin pappa Björn, som också är hennes personliga tränare. Det är tydligt att den fina säsongsstarten sporrar dem båda.

Hon har inte bara hoppat personligt rekord utan också levererat på hög nivå i säsongens tre första tävlingar. Resultatraden 435, 438 och 450 ger hopp om att hon är på en ny och högre nivå.

– Det ser lovande ut. Att nivån har varit jämnhög är viktigt med tanke på att betydelsefulla tävlingar är på gång inom kort.

Styvare stavar i sikte

Saga Andersson är övertygad om att det kan och till och med torde bli fler rekordhopp i sommar. Prestationen i Köpenhamn var nämligen inte fulländad.

– 450 är absolut inte min limit. Högsta punkten under rekordhoppet var bakom ribban. Det betyder att jag är redo att hoppa med styvare stavar och de kommer att kasta mig ännu högre, säger hon.

Saga Andersson och Caroline Bonde Holm diskuterar.
Bildtext Saga Andersson och Caroline Bonde Holm hoppade båda 450 i de nordiska mästerskapen.
Bild: SUL / DECA TEXT&BILD

Att byta till en styvare stav är ändå inte helt okomplicerat. Men Andersson poängterar att hon har så många träningshopp i bagaget att både rytmen och tekniken sitter så bra att det är läge att växla uppåt.

– Jag ser fram emot att hoppa med den styvare staven trots att det känns lite pirrigt. Jag måste bara komma ihåg att göra allt på samma sätt. Att jag inte förivrar mig och trycker på för hårt. Det gäller att klara av att hoppa avslappnat.

Om du får tekniken att stämma med en styvare stav – hur mycket högre kan du hoppa då?

– I varje fall tio centimeter till. Klaffar allting kan det bli mycket mer än så.

Bästa träningssäsongen någonsin

Den 23-åriga Andersson har tidigare medgett att hon brottats med mentala spärrar. Hon var alltför självkritisk och ramlade in i ett pessimistiskt tankemönster.

Efter fyra utmanande år och med hjälp av en idrottspsykolog kom vändningen förra sommaren. Hon var oerhört nära att ta sig till VM-final i Eugene och var den sista som blev utanför finalen i EM-tävlingarna i München.

Nu bygger hon vidare på de erfarenheterna.

– Inomhus- och träningssäsongen har varit bättre än någonsin förr. Jag har varit på en helt annan nivå. Jag har gjort otaliga hopp på träning och det ger en säkerhet, säger hon och fortsätter:

– Jag har också ett bättre fokus än förr. Jag tänker bara på nästa hopp och är lämpligt kritisk till mina insatser. Jag har hittat rätt balans.

Saga Andersson ser glad ut.
Bildtext Esbo IF:s Saga Andersson har hittat rätt balans i idrottandet och livet.
Bild: SUL / Vesa Koivunen

Viktiga tävlingar nästa vecka

Hon medger utan omsvep att VM i Budapest i augusti är ett av säsongens stora mål. För att det ska bli verklighet så måste hon göra goda resultat också i fortsättningen.

Internationella friidrottsförbundet har nämligen uppdaterat sitt regelverk. Kvalgränsen för att nå VM är så tuff (i damstav 471) att de flesta idrottarna kvalificerar sig via en rankning. De idrottare som är bland 32 högst rankade får tävla i VM.

Resultat i större tävlingar ger klart fler rankningspoäng än insatser i till exempel distriktstävlingar.

– Jag hoppade 450 i tävlingen i Danmark och den hade C-rankning. Det gav bra med poäng. Om jag gör några liknande resultat till så ser det bra ut. Men det kommer att krävas bättre poäng i år än i fjol, säger Andersson och påminner om att en del stavdamer gav återbud till VM-tävlingarna i fjol.

– Det är fullt realistiskt att jag når VM. VM-tävlingarna motiverar mig men jag fokuserar på själva hoppandet. Jag tänkte för mycket på rankningen i fjol.

Den tuffa konkurrensen i Finland sporrar

Två av Saga Anderssons viktigaste tävlingar i jakten på en VM-biljett är redan nästa vecka: Paavo Nurmi Games i Åbo och GP-tävlingarna i Kuortane. Utöver dessa så ger också Kalevaspelen bra med rankningspoäng.

Damernas stavhopp kommer att vara en av de intressantaste grenarna i alla de tävlingarna. Europamästaren Wilma Murto är naturligtvis det stora finländska dragplåstret men hon utmanas av Andersson och Elina Lampela.

– Det pushar mig att få hoppa mot bra motståndare. Jag tycker om att tävla. Jag är jätteglad att nivån är hård i Finland, säger Andersson.

Yle sänder Paavo Nurmi Games, GP-tävlingarna i friidrott och VM i Budapest.

Diskussion om artikeln