Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart går flyttlasset för Cygnaeus-enheten vid Norsen – allt från pulpeter till böcker ska packas

Grundskolan Norsens Cygnaeus-enhet flyttar ut - Spela upp på Arenan

Grundskolan Norsens Cygnaeus-enhet, som omfattar årskurserna 1–4, flyttar ut för drygt två år. Byggnaden på Sjömansgatan i Helsingfors ska renoveras, och därför flyttar enheten tillfälligt till Eirastranden.

Då Yle besöker Cygnaeus-enheten måndagen efter skolavslutningen är det mesta redan nerpackat.

– Lite saker har lärarna kvar att packa, och sedan ska det läggas etiketter på allt så det hamnar på rätt plats, säger Grundskolan Norsens rektor Ann-Britt Bonns.

En del saker, såsom stora pianon som inte längre används, ska skickas till återvinning. Det mesta tas ändå med till de nya tillfälliga lokalerna i Eirastranden.

Två kvinnor står med flyttlass i händerna.
Bildtext I de gamla förråden hittade man ett och annat, bland annat ett helt (konstgjort) människoskelett för undervisningssyfte, berättar rektor Ann-Britt Bonns och läraren Andrea Frankenhaeuser.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Enhetsledare Andrea Frankenhaeuser berättar att skolbarnen har fått vara med och hjälpa till att packa, och de har tyckt att det är roligt.

– Ibland har de till och med varit lite väl ivriga och vi har fått stoppa dem från att slänga något som egentligen ska sparas, säger Frankenhaeuser.

Frankenhaeuser berättar att det varit svårt för personalen visualisera hur alla saker ska passa in i de tillfälliga lokalerna.

– Vi lämnar en massa packade lådor här och så flyttas de först i augusti. Det är ett spänningsmoment i sig, att hinner allt bli klart innan skolbarnen kommer.

Skolhuset i Rödbergen är byggt på 1910-talet och det märks. Efter renoveringen ska det bland annat finnas toaletter i varje våning.

– Just nu finns de i källarvåningen och som liten etta är det inte så roligt att besöka den, säger Bonns.