Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kaninhål, discokulor och skramlande tallrikar – sommarutställningen i Fiskars är lekfull, fantasieggande och lite skrämmande

En man med hörlurar står i en utställngshall. Han lyssnar. På golvet står en liten discokula och en stor discokula hänger från taket. Den större är pyntad med julgransbollar och isärplockade pokaler. Konstverket heter "You" På bilden bildkonstnär Ron Nordström
Bildtext Sommarutställningen i Fiskars tål att både ses och lyssnas, men förvänta dig inte att något ska kännas logiskt. Fiskarsbon Ron Nordström är bildkonstnär och en av utställarna.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Det är lite som i Alice i Underlandet, fast utan haren, hattmakaren och hjärter dam. Konstnärsandelslaget Onoma bjuder på en lite galen utställning som är svår att förklara, men definitivt värd att uppleva.

Lite som Lewis Carrolls barnboksklassiker som också blivit film många gånger om, saknar sommarutställningen Arts & Crafts and Rabbit Holes vardagens logik. Det är kanske just därför som det kan vara hälsosamt att gå på den här utställningen, den överraskar och bjuder på en lagom dos av galenskap.

Utställningen i Kopparsmedjan i Fiskars pågår för fullt, det är ingen pressvisning jag går på. Därför kan jag i lugn och ro iaktta besökare som är där för att se och uppleva utan att behöva rapportera eller fotografera. De flesta går omkring med ett leende på läpparna och en kvinna nästan småspringer mellan de så kallade kaninhålen samtidigt som hon uttrycker sin förtjusning med olika varianter av ”åh”.

Jag har stämt träff med Ron Nordström, en av de närmare 50 konstnärer som ställer ut i Kopparsmedjan i Fiskars. Han är också ordförande för andelslaget Onomas konstnärliga utskott.

Vi står framför hans verk ”You” som i mina ögon föreställer en stor discokula som hänger ner från taket. Kulan är utsmyckad med julgransbollar och tävlingspokaler. På golvet finns en mindre silverglittrande discokula som står på en annan kula, målad i rosa.

Ron Nordström berättar att han länsat föräldrarnas lager på julgransbollar och pokaler. - Spela upp på Arenan

– You betyder egentligen att du kan vara vem som helst och alltid ha förhållande till någon. Det här är ett lite konstigt förhållande mellan en stor och en liten, förklarar Ron Nordström.

Till konstverket hör också att man ska lyssna på en sång från hörlurar samtidigt som man beskådar kulorna som snurrar runt.

– Jag har försökt hitta en låt i cirka ett halvt år för att jag skulle kunna börja bygga den här, säger Ron Nordström och pekar på discokulorna.

Jag sätter på mig hörlurarna, sedan gör Ron samma sak.

En man med hörlurar står i en utställngshall. Han lyssnar. På golvet står en liten discokula och en stor discokula hänger från taket. Den större är pyntad med julgransbollar och isärplockade pokaler. Konstverket heter "You" På bilden bildkonstnär Ron Nordström
Bildtext Vad är det för sång som för Ron Nordströms tankar till ett komplicerat kärleksförhållande? Svaret ges i Fiskars.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Det är egentligen ett komplicerat kärleksförhållande, förtydligar Ron Nordström och tillägger att jag inte ska avslöja vad det är för sång som strömmar ut ur hörlurarna.

Det lovar jag.

En bit från Ron Nordströms konstverk finns ett långbord dukat med tallrikar av plåt. Träbordet är snyggt, men i övrigt funderar jag nog vad som är tanken bakom det hela.

Svaret kommer när jag och Ron går förbi bordet. Skedarna som är placerade i tallrikarna, alltså inte bredvid utan i som när man är mitt i ätandet, börjar föra ett eget liv. Det är nu jag börjar känna mig som Alice i Underlandet.

Skramlet när en massa skedar började röra runt i tallrikarna hörs inte här, men överraskar och kanske till och med skrämmer förbipasserande innan man fattar vad som händer. - Spela upp på Arenan

Vi går vidare till den del av Kopparsmedjan där kaninhålen finns. Ingen behöver ändå vara rädd för att falla ner i något djupt, svart hål. Kaninhålen är nämligen små avskärmade rum i en stor utställningssal.

Man går från ett kaninhål till ett annat och de här små kaninhålen, alltså rummen, är avgränsade av dörrar eller egentligen draperier av tjock svart filt.

Ett rum, eller kaninhål, består av en korridor och längs väggen på båda sidor finns stora svarta tavlor med siffror som rör sig hela tiden. Ur en gömd högtalare hörs ett gnisslande ljud.

En korridor med stora svarta "infotavlor" längs båda sidoväggarna. Där kan man skönja olika siffror, lite som tidtabeller.
Bildtext En korridor med stora tavlor med siffror som snurrar runt, runt, runt.
Bild: A J Rantala

Det är Ilmari Grytas verk Ankomst och Avgång och för tankarna till en järnvägsstation eller en flygplats.

– Det är säkert att människan rör sig hela tiden och att man går från ett ställe till ett annat. Man anländer eller avgår, funderar Ron Nordström.

– Och så föds man och så dör man också, tillägger jag.

– Det är sant, det är ganska många datum, man kan välja själv, konstaterar Ron Nordström.

Både spännande, men också lite kuslig. Ilmari Grytas verk sätter fantasin i lika snabb rullning som siffrorna på tavlan. - Spela upp på Arenan

Sommarutställningen i Fiskars pågår till 10 september. Jag vill veta vad Ron Nordström tycker om årets utställning.

– Den är nog annorlunda och spännande, just på grund av att det bakom varje dörr hittas någonting nytt.

En stickad ormliknande sak i olika färger monterad på en vägg. Konstverket på häft, man kan fortsätta sticka på det. En tv -skärm som visar hur man gör står bredvid konstverket av Laura och Rudi Mertz.
Bildtext Det här verket av Laura Merz och Rudi Merz är det enda som besökarna får medverka i. Det är en speciell stickteknik, där man snurrar garnet runt en rund platta och med hjälp av fingrarna formar nya maskor och småningom åstadkommer nya varv och centimeter.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Som utställningens kurator fungerar bildkonstnären och konstkonsulten Kirsi Pitkänen från Jyväskylä.

”Utställningen är väldigt upplevelserik, mångsinnig och mångkonstnärlig”, beskriver Kirsi Pitkänen Arts & Crafts and Rabbit Holes i ett pressmeddelande som kom redan i februari.

Den vanligtvis icke så konstintresserade reportern kan hålla med. Det är en skönt galen mix av bild- och ljudkonst, installationer, skulpturer, målningar och grafik.

Här kan man tillbringa en god stund både för sig själv eller tillsammans med barn en mulen eller regnig sommarlovsledig dag när man hellre vistas inne i en magisk fantasivärld än i ett tråkigt shoppingcentrum innanför ring III.

Fiskars sommarutställning bjuder in till spännande kaninhål fyllt av överraskningar

13:01