Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska mästaren Jim Hines har dött – var den första att springa 100 meter på under tio sekunder

Sprintern Jim Hines har avlidit vid 76 års ålder. Det meddelar det internationella friidrottsförbundet World Athletics.

Hines var den första löparen som officiellt sprang 100 meter på under tio sekunder. Hines underskred den magiska gränsen då han sprang distansen på 9,9 sekunder vid amerikanska mästerskapen 1968 med manuell tidtagning.

Senare samma år vann han OS-guld i Mexiko med världsrekordtiden 9,95, då med elektronisk tidtagning.

Hines världsrekord varade i 15 år tills amerikanen Calvin Smith förbättrade på rekordet 1983 då han sprang distansen på 9,93 sekunder.

Hines firade även OS-guld i Mexiko i herrstafetten. Efter att ha gått i pension från friidrotten spelade Hines i NFL för Miami Dolphins och Kansas City Chiefs.

Källa: STT

Sport

Antti Pennanen.

Hämeen Sanomat: Antti Pennanen är Lejonens nya förbundskapten

Ilvestränaren uppges ta över efter Jukka Jalonen.

Finskt EM-guld i trapskytte – Mäkelä-Nummela imponerade under finaldagen

EM i lerduveskytte gav ett finländskt guld i damernas lagtävling i trap. Satu Mäkelä-Nummela, Noora Antikainen och Mopsi Veromaan ordnade en blåvit triumf i kroatiska Osijeki under tisdagen.

I EM-finalen besegrade finländskorna Slovakien med 6–4.

Mäkelä-Nummela visade att hon fortfarande är att räkna med i mästerskapssammanhang. Den olympiska mästaren från 2008 var bäst av finländskorna under finaldagen.

Hon missade bara fyra av hundra lerduvor under dagen.

Niclas Grönholm saknar reservdelar – missar sista deltävlingen i rally-FM

Ingåföraren Niclas Grönholm och andreföraren Antti Linnaketo är tvungna att dra sig ur den sista deltävlingen i rally-FM som avgörs i Karleby under veckoslutet (29–30.9).

”Vi var tvungna att avbryta testkörningen förra veckoslutet i Högfors, och med den här tidtabellen fick vi inte de reservdelar vi behöver till Finland. Vi är tyvärr tvungna att avstå från säsongens FM-final”, konstaterar Grönholm i ett pressmeddelande.

Grönholm missade också den föregående deltävlingen i augusti i Lahtis då han hade representationsuppgifter med sitt stall samma veckoslut.