Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Junivädret fortsätter vara lite kyligare än vanligt – mot slutet av veckan lovas varmare temperaturer

Personer som cyklar vid Medborgartorget i Helsingfors.
Bildtext Just nu är det några grader kallare än normalt den här tiden på året.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Det är uppehållsväder på många håll den här veckan, men regnskurar kan förekomma. Vädret fortsätter vara några grader kyligare än vanligt.

– Det är inte på något sätt exceptionellt kallt, men ser man på medeltalet är det lite kyligare än vanligt, säger jourhavande meteorolog Ville Siiskonen vid Meteorologiska institutet.

I veckan lovas ändå något varmare temperaturer än under skolavslutningshelgen.

På tisdag är det uppehållsväder på många håll, men vid sydkusten och i sydvästra Finland kan regnskurar förekomma. Det blir runt 15 grader i landets södra och mellersta delar på tisdag. I norr väntas temperaturen ligga på runt tio grader.

På onsdag blir det något varmare än på tisdag, runt 18 grader i de södra och mellersta delarna av landet. Torsdagens väder ser ostadigt ut och regnskurar kan förekomma.

Ingen högsommarvärme i sikte

Högsommarvärme utlovas i stora delar av Sverige och södra Norge, men de varma luftmassorna ser inte ut att nå Finland.

Mot slutet av veckan väntas temperaturerna ändå stiga – också i Finland. I södra och mellersta Finland kan temperaturerna nå 20-gradersstrecket under veckoslutet.

– Under helgen närmar sig temperaturerna vanliga junimedeltal, säger Siiskonen.

Marken är torr på många håll och det råder varning för skogsbrand på Åland, i Satakunta, Egentliga Finland, Nyland och Kymmenedalen.

Källor: STT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln