Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga nyförvärv av Helsingfors IFK – Jori Lehterä ansluter från Tappara, Sami Lepistö gör ligacomeback

Uppdaterad 05.06.2023 18:48.
Jori Lehterä med ligabucklan.
Bildtext Kan Jori Lehterä ta en andra raka ligabuckla nästa säsong?
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Det har gått tolv år sen Helsingfors IFK vann ligatiteln i ishockey senast. Nu satsar klubben stort för att bryta den långa sviten utan titlar. IFK presenterade sex nya spelarkontrakt i dag.

De största nya namnen är centern Jori Lehterä och backen Sami Lepistö.

Jori Lehterä var en av de tongivande spelarna då Tappara tog en ny ligatitel i somras. Han har spelat över fyra säsonger i NHL och var med om att ta OS-brons med Lejonen i Sotji.

Han har tecknat ett tvåårigt kontrakt med IFK.

– Min hunger bara ökade efter ligaguldet med Tappara. Det känns fint att få flytta hem till Helsingfors och bo nära släkt och vänner, säger Lehterä under IFK:s presskonferens och fortsätter.

– Vi har det bästa laget på pappret nästa säsong.

Superlöftet Kiviharju tecknade på för två år

Sami Lepistö gör i sin tur comeback till den finländska ishockeyligan efter en paus på 16 år. Sen 2007 har han spelat i NHL, KHL, SHL och senast Langnau i den schweiziska ligan. Lepistö vann VM-guld med Lejonen 2011 och OS-brons 2010.

IFK Lepplax-fostrade Tony Sund har tecknat ett ettårigt kontrakt med IFK. Den 27-årige backen har de två senaste säsongerna spelat för Rögle i SHL. Han var med om att ta VM-silver med Finland 2021.

Om Jori Lehterä och Sami Lepistö bidrar med rutin och vinnarvana till IFK nästa säsong så är Aron Kiviharju ett spännande framtidsnamn.

Den 17-årige backen är en av den finländska ishockeyns största talanger och förväntas gå tidigt i NHL-draften 2024. Kiviharju har ett tecknat tvåårigt kontrakt med IFK. Han kommer närmast från TPS.

– Det här är ett nytt skede i livet för mig. Jag ser fram emot utmaningen, säger Kiviharju under IFK:s presskonferens.

Utöver Kiviharju, Lepistö och Lehterä har IFK också tecknat kontrakt med målvakten Tomi Karhunen och centern Joni Ikonen, som tog FM-silver med Pelicans i våras.

Diskussion om artikeln