Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sveriges honorärkonsul Laura Langh-Lagerlöf hoppas på att fler svenska studenter ska hitta till Åboregionen

Uppdaterad 06.06.2023 12:42.
Laura Langh-Lagerlöf och Julia Granholm står framför Sveriges vapensköld
Bildtext Sedan januari finns Sveriges honorärkonsulat i Pikis. På bilden syns Sveriges honorärkonsul Laura Langh-Lagerlöf och konsulatets sekreterare Julia Granholm.
Bild: Arash Matin / Yle

I januari invigdes det nya svenska honorärkonsulatet i Pikis. Honorärkonsul Laura Langh-Lagerlöf hoppas på att kunna locka både svenska studerande och företag till Åboregionen.

För ungefär ett år sedan fick Laura Langh-Lagerlöf ett samtal från Sveriges ambassad i Finland då hon befann sig på båtsemester i Göta kanal. Hon trodde först att myndigheterna kontaktade henne för att de hade begått något misstag när de körde igenom kanalen, men istället fick hon frågan om hon ville ta över efter Mikko Ketonen som honorärkonsul i Åbo.

– Den här rollen kom som en total överraskning för mig. Jag har försökt fråga hur det kom sig att de valde mig, men jag blev inte riktigt klok på svaret, säger Langh-Lagerlöf med ett skratt.

Langh-Lagerlöfs tidigare kopplingar till Sverige har framför allt att göra med jobbet. Hon jobbar inom sjöfartsbranschen, och har till exempel en del kunder i Sverige. Hon har också tillbringat flera semestrar i den svenska skärgården och lyfter bland annat fram den svenska västkusten som ett vackert ställe att besöka.

två tavlor på kungaparet
Bildtext Kungen och Drottningens porträtt hänger självklart på väggen i honorärkonsulatet.
Bild: Arash Matin / Yle

Men vad gör man egentligen vid ett honorärkonsulat?

– Vi sköter såklart rutinmässiga saker som har att göra med id-handlingar och pass bland annat. I dag är uppgiften ändå ännu mer att försöka främja relationen mellan Finland och Sverige. Förhållandena är ju redan goda och det finns mycket kontakter länderna emellan, men det kan till exempel handla om företagssamarbete eller att försöka locka hit svenska studerande, säger Langh-Lagerlöf.

Laura Langh-Lagerlöf lyfter till exempel fram samarbete med Åbo Akademi som en intressant tanke i framtiden. Hon har själv studerat vid ÅA, och hoppas på att kunna göra universitetet mer välkänt också bland svenskar som söker studieplats.

kvinna står framför ett bord och stolar
Bildtext Konsulatet ligger på en gammal gård i Pikis och fungerar både som företagskontor och konsulat.
Bild: Arash Matin / Yle

Det är honorärkonsulatets sekreterare Julia Granholm som brukar sköta praktiska ärenden vid konsulatet. Mest handlar det om helt vanliga svenskar som behöver hjälp med id-handlingar, berättar hon. Det som ändå förvånade Granholm var att många som kontaktar konsulatet inte alls pratar svenska utan endast finska. Det handlar då om personer som bott hela sitt liv i Finland men har svenskt medborgarskap.

– Men egentligen har allt varit överraskande för mig, jag visste nästan ingenting om det här innan jag började jobba med det, säger Granholm.

Varje vecka är det ungefär en eller två kunder som är i kontakt med konsulatet för att få hjälp med olika ärenden, och främst handlar det som sagt om id-handlingar som pass, berättar Granholm. Jobbet innebär inte egentligen någon kontakt med svenska myndigheter, men det blir mycket samarbete med ambassaden i Helsingfors.

Sveriges konsulat
Bildtext På Julia Granholms arbetsbord finns en svensk flagga och en bild av kronprinsessparet Victoria och Daniel.
Bild: Arash Matin / Yle

Punschsnaps för Kungen på valborg

Laura Langh-Lagerlöf berättar att den första tiden med konsulatet framför allt har handlat om att ordna med rutinärenden och att vänja sig vid rollen som honorärkonsul.

– När vi hade konsulatsinvigningen i januari var det nog lite pirrigt att ta emot den uppgiften officiellt. Men snabbt har man vant sig.

Vid konsulatet vill man självklart också fira lite extra när det kommer till olika svenska högtider. På Sveriges nationaldag den sjätte juni hissas den svenska flaggan vid honorärkonsulatet, och sekreterare Julia Granholm kommer att åka till Sveriges ambassad i Helsingfors för att fira.

Laura Langh-Lagerlöf
Bildtext Laura Langh-Lagerlöf missar själv nationaldagsfirandet på grund av en arbetsresa, men ser fram emot att delta i festligheterna nästa år.
Bild: Arash Matin / Yle

Langh-Lagerlöf säger att det fortfarande är lite oklart exakt hur man vill fira olika högtider vid konsulatet, och att det här också är något man får titta närmare på i framtiden.

– När det gäller högtidliga händelser så måste vi fundera lite på hur vi vill fira. Till exempel på Kungens födelsedag på valborg så tog vi en punschsnaps, men kanske vi i något skede får fråga ambassaden hur det ska gå till på riktigt.

Det nya svenska honorärkonsulatet finns i Pikis

11:15

Diskussion om artikeln