Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu drar sommarsäsongen igång – i Östnyland ser man fram emot en livlig sommar inom restaurangbranschen

En sommarrestaurang mitt emellan två gamla hus. I bakgrunden skymtar en å och ett stort gult trähus på en kulle.
Bildtext Restauranger i Östnyland förbereder sig inför sommarsäsongen.
Bild: Mick Närhi / Yle

Sommaren är äntligen här och sommarsäsongen börjar dra igång för restauranger. Krögare ser fram emot en livlig sommar, fast man ännu kan se en svacka i restaurangbranschen efter pandemin.

Reservationer inför sommaren har kommit in sedan vintern, både i Lovisas Degerby gille och på Sannäs gård i Borgå. Mia Heijnsbroek-Wirén från Degerby gille ser positivt på den kommande sommaren i Lovisa, det finns mycket intresse och det rasslar in gruppreservationer hela tiden.

– Människor som kommer längre ifrån, särskilt olika föreningar, brukar vara tidiga med sina bokningar. De börjar boka redan i februari och mars, berättar Heijnsbroek-Wirén.

Johanna Sainio som är herrgårdschef på Sannäs gård berättar att högsäsongen är mellan midsommar och första veckorna i augusti. Heijnsbroek-Wirén intygar att juni är relativt lugn, medan juli och augusti är livliga månader. Enligt Sainio ser man det tydligt med tanke på skolledigheten.

Porten till Sannäs gård.
Bildtext Sannäs gård väntar på en fin och livlig sommar.
Bild: Yle / Hanna Othman

”Det har skett en krasch i restaurangbranschen”

Laura Karen från Lilla Villan i Sibbo berättar att man kan se skillnad i tiderna före och efter pandemin. Flera krögare säger att det var mer bokningar före pandemin, jämfört med hur det ser ut idag.

– Förr ville folk fira i juni och juli, nu har augusti blivit mer populär. Högsäsongen är också lite senare nu för tiden, berättar Karen.

Enligt Heijnsbroek-Wirén är restaurangbranschen inte tillbaka där den var före pandemin, och kommer troligtvis inte komma tillbaka heller. Enligt Heijnsbroek-Wirén tog restaurangbranschen en jättestor krasch då människor blev vana med att inte använda restaurangtjänster under pandemin, vilket man fortfarande ser idag.

– Man märker också av allt elände som händer i världen genom att människors köpkraft minskar, då är det lätt att lämna bort allt sådant som ger en guldkant i vardagen, säger Heijnsbroek-Wirén.

Mia Heijnsbroek-Wirén med glasögon på huvudet utanför sin bistro.
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén från Degerby Gille ser positivt på den kommande sommaren i Lovisa.

Bröllopssäsongen börjar dra igång

Sommaren brukar vara en populär årstid då många vill ordna bröllop. Laura Karen från Lilla Villan i Sibbo berättar att hela sommaren är full med bröllop, första bröllopet var redan i april och augusti är redan fullbokad. Karen säger ändå att hon ser en ny trend med mindre privata fester, jämfört med åren före pandemin då det ordnades större fester och evenemang.

– Det är ändå jättekul att se att människor har börjat festa igen, skrattar Karen.

Stina Lindgård som är kyrkoherde i Agricola församlingen i Lovisa, berättar att de också har en hel del bokningar inför sommaren. Enligt Lindgård så är det inte så mycket vigslar inbokade, men mängden vigslar börjar ändå vara samma mängd som innan pandemin.