Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt när Prins Harry träder fram i rätten – vittnar i mål om telefonavlyssning ”i industriell skala”

Harry ja Meghan. Harry heiluttaa kättä tervehdykseksi.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Utgivaren av Daily Mirror, Sunday Mirror och Sunday People anklagas för telefonhackning. Prins Harry ser ändrandet av pressens handlingsmönster som sin ”livsuppgift”.

På tisdag väntas prins Harry vittna i domstol i stämningsmålet mot tidningskoncernen Mirror Group Newspapers (MGN). Uppmärksamheten är garanterad – det har gått 132 år sedan en framstående medlem av brittiska kungahuset stod i vittnesbåset.

Förutom hertigen av Sussex, prins Harry, har över hundra personer stämt koncernen MGN för telefonhackning. Rättegången i High Court of Justice i London inleddes i maj.

Bland dem som stämmer koncernen finns skådespelare, sportstjärnor och andra berömdheter. Men i skaran ingår också folk som helt enkelt råkat ha kontakt med kändisarna.

De anser att MGN, som ger ut tidningarna Daily Mirror, Sunday Mirror och Sunday People, under åren 1991 till 2011 bedrev telefonavlyssning ”i industriell skala” för att få material till sina sensationsartiklar.

Prins Harry med hustrun Meghan och deras två barn. Archie sitter i pappas famn medan Meghan lyfter upp Lilibet i luften. Alla skrattar.
Bildtext Prins Harry med hustrun Meghan och deras två barn. Familjen flyttade till USA 2020.
Bild: STELLA Pictures

De olagliga metoderna ska ha godkänts av de ansvariga redaktörerna och personer i MGN:s ledning.

MGN har bett Harry om ursäkt för ett tillfälle, där Sunday People på otillåtet vis försökte få information om honom. Prinsen har erbjudits skadestånd.

Men i övrigt nekar koncernen till anklagelserna, och säger att Harry inte har några bevis.

Enligt MGN härrör en del av informationen från tjänstefolket i Buckingham Palace. Det kan vara upplagt för ett intensivt korsförhör i vittnesbåset.

Pappa Charles är inte road, sägs det

Brittiska kungligheter har som känt en problematisk relation till tabloidpressen. Det gäller i synnerhet prins Harry. Han anser att tidningarnas hänsynslöshet var den yttersta orsaken till hans mor prinsessan Dianas död.

Diana omkom i en bilolycka i Paris 1997. Bilen där hon satt i kraschade, då chauffören försökte skaka av sig en svärm förföljande paparazzi-fotografer.

Harry har förkunnat att det är hans ”livsuppgift” att ändra på mediernas beteende. Han ser den pågående rättegången som extremt viktig.

Harry och hans hustru Meghan lämnade år 2020 de flesta kungliga uppdrag och flyttade till USA. De sa då uttryckligen att de önskade slippa de påträngande brittiska medierna.

Det är 20 år sedan prinsessan Diana dog.
Bildtext Prins Harrys mamma, prinsessan Diana omkom i en bilolycka i Paris 1997.
Bild: ANDY RAIN/EPA

Men det rapporteras att Harrys far, kung Charles III, inte gillar sonens mediekritiska kampanj. I synnerhet som det innebär ett brott mot den kungliga konventionen att inte stämma tidningsutgivare.

Senast en betydande kunglighet framträdde som vittne i domstol var år 1891. Då fick kronprins Albert Edward, drottning Victorias äldste son, vittna i ett förtalsmål som gällde kortspel. (Tidigare, år 1870, hade den som playboy beryktade prinsen även hörts i ett skilsmässomål, där han på falska grunder anklagades ha haft en relation till en parlamentsledamots fru.)

Albert Edward blev 1901 kung under namnet Edvard VII. Han var farfarsfar till drottning Elizabeth II, prins Harrys farmor.