Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kungahuset tackar, landslaget håller dörren öppen och gamla klubbarna hyllar – så här har världen reagerat på Zlatans avsked

Zlatan Ibrahimovic i Milans träningsoverall.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic tackar för sig efter över 20 år inom världseliten.
Bild: /All Over Press

En sann svensk fotbollslegendar tackade för sig på söndagen. Därefter har hyllningarna till Zlatan Ibrahimovic strömmat in.

Att tiden i Milan var slut var väntat. Men att Zlatan Ibrahimovic, 41, skulle deklarera att hela fotbollskarriären var över var inte riktigt lika förutsägbart.

– Inte ens min familj visste om det här beslutet, sa svensken i samband med gårdagens avsked.

– Han har vunnit överallt, han har varit frontfiguren i storklubbar i alla stora ligor, han har en förmåga att prata i rubriker som få, skriver Yle Sportens Mats Ahlnäs.

Efter Zlatans besked har avtackningarna av supersvensken varit många.

Nedtonade (?) rader från Malmö

Inför Milans avslutande hemmamatch i går hyllades stjärnanfallaren med ett tifo av fansen. Och på sociala medier har Milanoklubben varit aktiv.

– Eror tar slut, legendarer lever för evigt, har man bland annat skrivit.

AC Milan-fans tifo med texten "Godbye", som en hyllning till Zlatan Ibrahimovic.
Bildtext Milanfansen tog farväl av sin ”Gud” i går.
Bild: EPA-EFE

Även hans tidigare klubbar har varit ute med hyllningar.

– Det finns bara en Zlatan, skrev Ajax på Twitter.

– En karriär värdig en kung. Grattis, Zlatan! Vi hoppas se dig snart på Parc des Princes, önskar man från Paris Saint-Germain.

– Den ende i sitt slag, slog Manchester United fast.

I svenska medier har man noterat att Malmö FF uttryckt sig rätt nedtonat på sociala medier. Det var från hemstadens klubb som ”Ibra” tog sig ut i världen, men relationen med hemstaden fick sig en törn då Zlatan gick in som delägare hos ligakonkurrenten Hammarby för några år sedan.

– En lång och framgångsrik karriär började i Malmö och tog slut i Milano. Lycka till i livet utanför fotbollen, uttryckte MFF utan att nämna Zlatans namn.

– Det var väl en bild med som var rätt så tydlig eller? Tänker du att den kunde misstolkas? Det finns ingen som helst tanke över det, det är supertydligt att det gäller Zlatan, svarar vd:n Niclas Carlnén till Expressen, men medger samtidigt:

– Idag är det en rivalitet på fotbollsplanen, ungefär så.

Förbundskaptenen vill ha med Zlatan

Också i hemlandet är lovorden många. Kungahuset har publicerat en bild på Instagram med prinsessan Estelle och prins Oscar, iförda Zlatans Milan-spelskjortor.

– Vi vill tacka Zlatan Ibrahimovic för allt han har gjort för svensk fotboll och för Sverige. En av de finaste idrottskarriärerna någonsin. Vi är fulla av beundran och tacksamhet. Victoria och Daniel, skriver man.

– Fotbollsskorna på hyllan men kvar i svensk idrottshistoria och i svenska folkets hjärtan. Zlatan är inte bara en av Sveriges utan också en av världens mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. En zvensk stolthet, formulerar sig i sin tur statsminister Ulf Kristersson.

Förbundskapten Janne Andersson har menat i intervjuer att han känt på sig att slutet kan vara nära.

– Det är för mig den i särklass bäste spelaren vi haft i det här landet, sa tränaren i SVT.

Och ikonen är varmt välkommen att bidra i landslaget, intygade Andersson.

– Förutsatt att han själv vill så tycker jag att vi inom svensk fotboll ska ta vara på hans erfarenheter och egenskaper. Det måste vi göra på något sätt, tycker jag.

Diskussion om artikeln